Cultuur & Uitgaan

‘Groote Maaltijd’, vuurwerk en véel activiteiten: Groningen viert 'Ontzet'


Leestijd: 1 minuut

Eén van de opvallende onderdelen in het programma voor de viering van Groningens Ontzet vanmiddag is een gezamenlijke zuurkoolmaaltijd. Deze begint vanmiddag om vijf uur in de A Kerk. Maar de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeftnog veel meer activiteiten in het vat, zodat alle Groningers mee kunnen vieren dat de stad in 1672 een belegering wist te doorstaan.

De traditionele zuurkoolmaaltijd, De Groote Maaltijd, bestaande uit gekookte aardappelen, zuurkool en een gehaktbal, , vindt plaats in de Akerk in Groningen en is voor iedereen, jong en oud. Helaas waren er zóveel aanmeldingen dat dit programma—onderdeel al was volgeboekt.

Om vijf uur vanmiddag begint er een Hollandse Muziekavond op de Vismarkt, die duurt tot vanavond elf uur.

Andere onderdelen van de feestelijkheden zijn vandaag een Paardenkeuring op de Ossenmarkt, een Stadswandeling onder leiding van Beno Hofman, en, in het Academiegebouw, de 28 augustus lezing.

In het Museum aan de A beginnen vanaf een uur vanmiddag voorstellingen van het Bommen Berend Jeugdtheater.

Groots en briljant vuurwerk

Het programma van vandaag wordt traditiegetrouw afgesloten met een Groots en Briljant Vuurwerk, dat vanavond om half elf begint aan de Zuiderhaven. Meer over de activiteiten van vandaag op de website van de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken.

(Foto: Volksvermaken)