Cultuur & Uitgaan

Haim: muziektheater in Eemshaven over bijna vergeten invloedrijke Groninger

In de Eemshaven is een opmerkelijke muziektheaterproductie in première gegaan: “HAIM”. De voorstelling, waarin de in Uithuizermeeden geboren Groninger Johan van Veen centraal staat, die geldt als de geestelijk vader van zowel het Deltaplan, als de Maasvlakte als de Eemshaven, is nog tot en met 19 september te zien. Bezoekers waren enthousiast over de voorstellingen, en één van de hoofdrolspelers, Janneke Jager, kreeg een zeer lovende beoordeling van recensent Jacques d’Ancona.

Haim, een productie van theatergroep Peerd en Het Volksoperahuis, speelt zich af in de Eemshaven: een gebied waar gedurende één mensenleven alles veranderde. In het hart van de zeehaven, met zeecontainers, havenkranen en windmolens als decor.

In HAIM ontmoeten de toeschouwers de bevlogen ingenieur Johan van Veen (gespeeld door Max Sietsema), geboren in het noord-Groningse Uithuizermeeden. Hij was de bedenker van zowel het Deltaplan als de Eemshaven en voorzag de watersnoodramp van 1953. In 1959 stierf hij aan een hartaanval, in de trein op weg naar een vergadering over… de Eemshaven.

In HAIM leiden twee gidsen (Roger Goudsmit en Janneke Jager) hem terug naar zijn geboortehuis waar hij wordt geconfronteerd met de toekomst.

Hij ziet de opening van de Eemshaven door koningin Juliana, de vrolijke Butterfahrten naar Borkum, de grote stilstand maar ook de enorme sprong voorwaarts, het verlies van landbouwgrond en de omvangrijke energieplannen.

Meer informatie en kaarten: kijk hier


Leestijd: < 1 minuut

Haim: muziektheater in Eemshaven over bijna vergeten, zeer invloedrijke Groninger
Haim: muziektheater in Eemshaven over bijna vergeten, zeer invloedrijke Groninger
Johan van Veen
Johan van Veen
https://youtu.be/mRX_7A8kGQY
Haim , muziektheater in de Eemshaven