Cultuur & Uitgaan

IDFA: de grootste documentairehits op het witte doek

Forum Groningen organiseert van donderdag 16 tot en met zondag 19 november een satellieteditie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Vier dagen vol documentaires, talks, ontmoetingen met makers, virtual reality en meer. Het programma in Groningen is een dwarsdoorsnede van het programma in Amsterdam en zit vol prachtige verhalen.


Leestijd: 1 minuut

Programma bekend


Het volledige programma is bekend, de kaartverkoop is inmiddels gestart. Het programma bevat ruim dertig documentaires, waaronder ook twee unieke virtual reality (VR) docs: The Anticipation of Rain, een 360° beleving van regisseur Naima Karim uit Bangladesh, waarin zich een meteorologisch schouwspel in versneld tempo afspeelt en -22.7°C – The Far North van Jan Kounen, dat zich afspeelt in een jachtdorp in Groenland.

Openingfilm


Openingsfilm dit jaar is de documentaire Time Bomb Y2K, een fascinerende reconstructie van de millenniumbug. In 1999 heerste er angst, slaan de computersystemen op tilt als het jaar 2000 begint? Time Bomb Y2K toont het moment waarop voor iedereen duidelijk werd dat de digitale revolutie ongelofelijk veel mogelijkheden biedt, maar de samenleving ook kwetsbaar maakt. Nog steeds een zeer actueel vraagstuk. En natuurlijk sluit het festival traditioneel af met Best of IDFA, de publieksfavorieten!