Cultuur & Uitgaan

Julia Culp, de ‘Hollandse Nachtegaal’: lezing van Beno Hofman over Groningse zangeres

Velen kennen het verhaal van de Friese zangeres Mata Hari. Maar ook Groningen heeft een ten tijde van de eerste wereldoorlog beroemde zangeres gehad: Julia Culp. Ze trad op voor de Duitse keizerin en koningin Wilhelmina ontving haar aan haar hof. De Groninger stadshistoricus Beno Hofman houdt zondag 15 november een lezing over de in haar tijd wereldberoemde zangeres, die 50 jaar geleden stierf en bijna vergeten raakte.


Leestijd: 2 minuten

Julia Culp, de ‘Hollandse Nachtegaal’: lezing van Beno Hofman over Groningse zangeres
Julia Culp, de ‘Hollandse Nachtegaal’: lezing van Beno Hofman over Groningse zangeres

Julia Culp werd in 1880 in Groningen geboren in een Joodse artiestenfamilie. De lezing is een onderdeel van het Julia Culp Festival.

De Hollandse Nachtegaal werd Julia Culp in haar hoogtijdagen genoemd, toen ze als beroemd zangeres nog de hele wereld afreisde.  Vijftig jaar na haar dood in 1970 organiseert Synagoge Groningen samen met Musica Antiqua Nova in de Lutherse Kerk in Groningen het Julia Culp Festival bestaande uit een lezing en een concert.

Biograaf Beno Hofman
Stadshistoricus Beno Hofman is 'het geheugen van Groningen' en deed onderzoek naar Julia Culp. Hij kent het levensverhaal van Julia Culp als geen ander. Hofman schreef in 2002 de biografie van de Groninger zangeres. Ook nam hij het initiatief tot de plaatsing van een gedenksteen aan de gevel van haar geboortehuis aan de Folkingestraat in Groningen.
In zijn lezing in de Lutherse Kerk aan de Haddingestraat in Groningen gaat Beno Hofman niet alleen in op de carrière, maar ook op het privéleven van Julia Culp.

Beno Hofman. Foto: Robert van der Molen
Beno Hofman. Foto: Robert van der Molen

Joods meisje van lage komaf

Julia Culp groeide op in een Joodse muzikantenfamilie in Groningen. Haar geboortehuis stond aan de Folkingestraat op de hoek met de Nieuwstad. Als Joods meisje van lage komaf had ze het niet gemakkelijk op haar deftige school: ze werd er vaak gepest door klasgenootjes. Met een beurs van koningin Emma kon ze op haar vijftiende naar het conservatorium in Amsterdam.

In 1900 haalde ze daar haar diploma. Na een aantal optredens verhuisde ze naar Berlijn. Daar ontwikkelde zich een snelle carrière. Julia Culp trad op voor de Duitse keizerin en koningin Wilhelmina ontving haar aan haar hof. Van 1913 tot 1917 ging ze jaarlijks op tournee door zowel Noord- als Zuid-Amerika. In de Verenigde Staten leverde het haar de bijnaam The Dutch Nightingale op.

Onderduik
Nadat in 1940 Nederland werd bezet, moest ze vanwege haar Joodse achtergrond onderduiken. Maar in juni 1944 kreeg ze vrijstelling van vervolging waardoor ze weer aan het openbare leven kon deelnemen, zelfs zonder een ster te moeten dragen. Julia Culp stierf in 1970.

Lezing Beno Hofman over Julia Culp:
Datum/tijd: zondag 15 november, 16.00 uur tot 17.15 uur
Locatie: Lutherse Kerk, Haddingestraat 23 te Groningen
Prijs: € 5,-
Reserveren noodzakelijk: www.musicaantiquanova.nl

Concert Julia Culp festival, zondag 15 november 2020, 19.30 uur Lutherse kerk:

Een concert gewijd aan het repertoire van Julia Culp, de Duitse romantische liedkunst. Mezzosopranen Marion van den Akker en Hanneke Tichelaar zingen liederen en aria's van Mendelssohn, Brahms, Schumann, Schubert, Liszt, Saint Saens en Wagner. Paul Komen begeleidt de solisten op de piano. Meer informatie bij www.musicaantiquanova.nl