Cultuur & Uitgaan

Kaartverkoop Museumnacht volgende week van start

Nog een week en dan start de kaartverkoop voor de komende editie van de Groninger Museumnacht. Kaartjes zijn te koop vanaf dinsdag 18 juli om 12.00 uur. De Museumnacht staat op de agenda voor zaterdag 9 september tussen 19.00 en 01.00 uur. Dan kun je voor een tientje zeven musea in de stad Groningen bezoeken.


Leestijd: 2 minuten

De Museumnacht is een begrip in cultureel Groningen. Het evenement is jaarlijks uitverkocht en trekt een opvallend jong publiek: de gemiddelde leeftijd is tussen 20 en 35 jaar. Ook veel (internationale) studenten bezoeken deze avond vol kunst, cultuur en gezelligheid.

In het Groninger Museum, waar op dat moment nog steeds de expositie Unzipped van de Rolling Stones te zien is, zijn die nacht optredens van onder anderen Collignon en Deejay Irie. Ook kun je een Airbrush tattoo laten zetten door ‘Get it on tattoos’ of je laten vereeuwigen in een unieke tekening door kunstenaars Naomi en Haru.

In het Universiteitsmuseum is deze nacht de tentoonstelling ‘PHALLUS. Norm & Vorm’ te bekijken, een expositie over het mannelijk lid.

Tussen Museum aan de A, waar allerlei workshops gegeven worden, en het Groninger Museum varen tijdens de Museumnacht twee historische schepen heen en weer met muziek, poëzie, cabaret en verhalen aan boord. Over de A gesproken: een bezoekje aan de Akerk mag ook niet ontbreken. De Druktemaker, de mobiele museumdrukkerij van GRID Grafisch Museum, staat tijdens de Museumnacht in de kerk. De hele avond kun je experimenteren met drukinkt en papier. Stroop je mouwen op en maak een linosnede, zeefdruk of risoprint.
 
In Forum Groningen krijg je – al dan niet verkleed als Disney-prins(es) – de laatste kans om de grote expositie Disney – Telling Times Stories te bewonderen. Eromheen is onder andere een Disney-strijkje, ballroom-dancing, een speedy pub-quiz en een talk van mediawetenschapper Dan Hassler-Forest over hoe woke Disney nu wel of niet is. Storyworld is uiteraard ook open. Daar tekent de prijswinnende graphic novel auteur Aimée de Jong de sterren van de hemel.
 
In Synagoge Groningen zijn naast de vaste tentoonstelling en de wisselexpositie de hele avond performances van de Groningse band Anamesa. Met de klanken van traditionele instrumenten brengt Anamesa ballades uit de Balkan, klezmer en de opzwepende dansen van de Mediterranee tot leven in de kleurrijke synagoge. Tot slot kun je een kijkje nemen in de studio van Noorderlicht.
 
Gezamenlijk initiatief 
De Groninger Museumnacht is een gezamenlijk initiatief van het Groninger Museum, Museum aan de A, GRID Grafisch Museum in Akerk, Storyworld/Forum Groningen, Universiteitsmuseum, Noorderlicht en de Synagoge. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met USVA, Stichting Oude Groninger Kerken en Noorderpoort