Cultuur & Uitgaan

Klassiekers uit filmgeschiedenis in Groningse bioscoop Images

Van echte filmklassiekers geniet je het meeste in de bioscoop. Filmtheater Images en Studium Generale selecteerden weer drie prachtfilms met daarbij inleiders die hun visie op deze films geven. De films worden vertoond op maandagen 13 oktober en 17 november en dinsdag 9 december in Filmtheater Images, Poelestraat 30 te Groningen en beginnen om 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Images.


Leestijd: 1 minuut

Maandag 13 oktober: Tokyo Story – Yasujiro Ozu (Japan, 1953)
Wijze, ontwapenende en prachtig gefilmde klassieker. Shukishi en zijn vrouw Tomi voelen hun einde naderen en willen hun kinderen en kleinkinderen in Tokio nog eenmaal opzoeken, en het Keizerlijk paleis en de bloeiende kersenbomen nog eens bewonderen. Na een lange treinreis ontmoet het echtpaar de familie maar blijkt dat niemand tijd heeft voor hen.
Inleiding: Dana Linssen – filmrecensent van NRC Handelsblad

Maandag 17 november: l’Année Dernière a Marienbad – Alain Resnais (Frankrijk, 1961)

In een luxe hotel in het Boheemse kuuroord Marienbad, doet een zekere X verwoede pogingen een vrouw ervan te overtuigen dat ze, het jaar ervoor in dat zelfde hotel elkaars minnaar waren. De vrouw herinnert zich niets maar laat zich uiteindelijk meeslepen door zijn stelligheid.
Inleiding: Liesbeth Korthals Altes, hoogleraar Literatuurwetenschap RUG

Dinsdag 9 december: Pantserkruiser Potemkin – Sergei Eisenstein (Sovjet Unie, 1925)

Rusland, 1905. De oorlog met Japan is ten einde en de soldaten keren naar huis. De omstandigheden op de schepen zijn bar en er ontstaat gemor over het eten. De onruststokers worden voor het vuurpeloton gezet. Een dappere matroos stapt naar voren en roept op het dienstbevel te negeren. Het gerucht van de muiterij op de Pantserkruiser Potemkin groeit uit tot een aankondiging van de revolutie.

Inleiding: Sander Brouwer, docent Slavistiek RUG