Cultuur & Uitgaan

Maarten van Rossem neemt in Appingedam Groningen op de hak

In een volledig uitverkochte Nicolaikerk in Appingedam heeft Maarten van Rossem, Amerikadeskundige, presentator en historicus, zondagmiddag een inleiding gehouden over de Amerikaanse verkiezingen. Hij deed dat op de van hem bekende droge wijze, waarbij hij op plagerige wijze ook Groningen op de hak nam.


Leestijd: 2 minuten

Volgens Van Rossem was het leuk om in Groningen te zijn. “In achtergebleven gebieden zoals hier vinden ze het tenminste nog leuk om bekende Nederlanders te zien!”, zo zei hij, en kreeg daarmee de lachers op z’n hand.

Over Appingedam zei hij dat het hem opviel hoe onderhouden en verzorgd de stad er uit zag, evenals trouwens de rest van Groningen. “Is dít nou een achtergebleven gebied? Geven we daarvoor nou al die subsidies aan het Noorden?”, vroeg hij zich af.

En hij had eerder begrepen dat er in Groningen een ‘nieuw viaduct’ was aangelegd om de doorstroming te bevorderen “Nou, ik heb nog nooit zo lang in een file gestaan als vanmiddag in Groningen!”, zo bromde de van “De Slimste Mens” bekende Nederlander. (Er waren zondagmiddag inderdaad wegwerkzaamheden in Groningen). Van Rossem was nét op tijd in Appingedam aangekomen, met vijfhonderd wachtenden in de kerk.

Amerika

Over de Amerikaanse verkiezingen zei hij dat het ook voor hem als Amerika-deskundige niet mogelijk is om te voorspellen wie de verkiezingen wint, Trump of Harris.

Volgens hem is het Amerikaanse kiesstelsel in elk geval wel minder democratisch dan het Nederlandse, en is het niet echt democratisch. “Bij ons is het zo dat wie de meeste stemmen krijgt, de verkiezingen wint. Maar in Amerika moet je per staat winnen. En alle Staten zijn even belangrijk. Dat betekent dat ministaten met zeer weinig inwoners bijna even waardevol zijn als grote, economisch belangrijke staten met veel meer inwoners. Staten op het platteland met nauwelijks inwoners, waarmee het economisch vaak niet goed gaat, hebben dan onevenredig veel invloed. En in veel van die staten kiezen ze voor Trump.”

Boze kiezers

Volgens Van Rossem is er in Amerika sprake van boosheid bij veel kiezers, maar dat is iets dat ook in Europa speelt, en zeker ook in Nederland. “Ik dacht altijd dat Nederland een veel te redelijk land was, en dat populisme hier geen voet aan de grond zou krijgen. Maar sinds Pim Fortuyn veranderde ik snel van gedachten.”

Volgens hem is een deel van die boosheid niet goed te begrijpen. Maar is het wel gevaarlijk en spelen politici er op in, politici die minder op hebben met de parlementaire democratie.

“Ik denk dat een deel van die boosheid bij kiezers te verklaren valt uit angst voor verandering. Maar veel van die boosheid is volstrekt overdreven. De wereld is vol van gestoorde achterdocht. Maar wat kun je eraan doen? Gebruik je kritische geest.”

Van Rossem kreeg als dank voor zijn lezing van voorzitter Bouke Nielsen van het organiserende comité ‘Verhalen in de Nicolaï’ een fraai zakje verse stroopwafels aangeboden. “Voor op de terugweg, als u weer in de file zit in Groningen”.