Cultuur & Uitgaan

Middeleeuwse Groningse objecten in pop-up Museum aan de A

Museum aan de A werkt samen met het Groninger Museum, de Groninger Archieven en Noorderpoort aan een pop-up tentoonstelling in het Groninger Museum. De tentoonstelling opent in het najaar van 2025 met historische en archeologische topstukken en persoonlijke verhalen van Groningers. Deze stukken zijn tijdelijk te zien in het Groninger Museum omdat het Museum aan de A in afwachting is van een verbouwing.


Leestijd: 2 minuten

Omdat Museum aan de A steeds een link met de actualiteit wil leggen, zie je straks ook visuals en projecties van actuele en historische Groninger data. De pop-up is een voorproefje van de herinrichting van de vaste presentatie van het museum. In de pop-up wordt nadrukkelijk naar de mening van bezoekers gevraagd.

Topstukken

Voor de tentoonstelling put Museum aan de A uit de eigen historische collectie en die van het Groninger Museum. Er zijn historische topstukken te zien die slechts zelden in het museum zijn getoond. Een aantal collecties worden eruit gelicht, zoals objecten uit de Groninger middeleeuwen. In de pop-up zie je bijvoorbeeld de uit Warffum afkomstige oudste reliekschrijn van Nederland en het 16e-eeuwse schilderij van de machtige Beetke van Rasquert.

Via deze topstukken gaat Museum aan de A in gesprek met de bezoeker over wat voor museum het nieuwe historische museum van Groningen moet worden. Welke thema’s moeten baan bod komen? Welke objecten wil de bezoeker zien? En wat voor verhalen horen daarbij?

Nieuwe verhalen

De geschiedenis bestaat niet alleen maar uit topstukken. In de pop-up worden digitale historische bronnen samengebracht in interactieve projecties. Door middel van data over het heden en verleden van de volledige samenleving wordt een completere en inclusievere kijk op onze geschiedenis gegeven. Voor de pop-up werkt het museum nauw samen met de afdelingen Geo & Data en OIS van de gemeente Groningen en het domein Ondersteuning van de provincie Groningen.

Daarnaast digitaliseren studenten van de RUG historische gegevens over Groningers uit de Groninger Archieven. Via deze samenwerkingen worden recente en historische bronnen samengevoegd. Zo kan Museum aan de A nieuwe geschiedenisverhalen vertellen, die gaan over meer dan alleen dat deel van de samenleving dat de topstukken heeft voortgebracht.

Samenwerkingen

De pop-up wordt ontwikkeld door gerenommeerde bedrijven. Tapart en Paul&Albert uit Groningen en Studio Louter en OPERA Amsterdam. Deze laatste twee hebben recent het Nationaal Holocaust Museum ontworpen en het Groningse softwarebedrijf Tapart ontwikkelde digitale producten voor het British Museum.