Cultuur & Uitgaan

Muzikale ode aan Gronings Joodse artiest Ben Ali Libi de goochelaar

In Pictura in Groningen is vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober ’s avonds vanaf kwart over acht een muzikale voorstelling te zien rond de in 1943 vermoorde Joodse artiest Ben Ali Libi, pseudoniem van de Groninger Michel Velleman. Hij kreeg recent landelijke bekendheid door de manier waarop Joost Prinsen een gedicht van Willem Wilmink over hem voordroeg. De voorstelling wordt gegeven door het Verhalencabinet.


Leestijd: 1 minuut

Muzikale ode aan Gronings Joodse artiest Ben Ali Libi de goochelaar
Muzikale ode aan Gronings Joodse artiest Ben Ali Libi de goochelaar

De muzikale ode is een gevarieerd programma met zang, muziek en het verhaal over het leven en werk van de Joodse artiest Ben Ali Libi, pseudoniem van de Groninger Michel Velleman. In 1943 werd Velleman met zijn vrouw in Sobibór vergast. Ben Ali Libi is bekend geworden door het gelijknamige gedicht dat Willem Willink over hem heeft geschreven en vervolgens op emotionele wijze door Joost Prinsen is voorgedragen in een latere documentaire.

De voorstelling van het Verhalen Cabinet is een portret van de periode van het amusement vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Met muziek, zang, lichtbeelden, verhaalfragmenten en goochelkunsten wordt het verhaal van deze artiest verteld. Het is een vertelling van een vooroorlogse artiest die vanuit diepe armoede zich opwerkte tot hofgoochelaar.

Het Verhalen Cabinet is een gezelschap van musici, een verhalenverteller en een goochelaar. De groep bestaat uit Harold van Hees, zang en piano; Esther de Boer, zang en klarinet; Douwe van der Bijl, verhalenverteller en zang; George Tokaya, goochelaar.

Kaarten reserveren kunt nu hier.

https://www.youtube.com/watch?v=qE6wFs1GZQo
Joost Prinsen draagt het gedicht voor over Ben Ali Libi