Cultuur & Uitgaan

Myron Hamming is de nieuwe stadsdichter: 'Ik voel me 'on top of the world!'

De 26-jarige Myron Hamming is de 10e stadsdichter van Groningen. Dat is vrijdagavond 29 januari bekend gemaakt via een livestream. Hamming, die solliciteerde met een indrukwekkende ode aan Groningen, is de opvolger van Renée Luth. "Ik voel me 'on top of the world'", zegt hij in een reactie.


Leestijd: 2 minuten

Myron Hamming is de nieuwe stadsdichter: 'Ik voel me 'on top of the world!'
Myron Hamming is de nieuwe stadsdichter: 'Ik voel me 'on top of the world!'

Myron Hamming voerde een flinke campagne om te worden verkozen tot stadsdichter. "Ik ben nu ontzettend opgelucht", zegt hij. "Het voelde eerst alsof er een last van 1.000 kilo van m'n schouder viel. Niet veel later voelde ik me 'on top of the world'."

Paul de Rook, wethouder cultuur van de gemeente Groningen, maakte vrijdag 29 januari via een livestream van NOORDWOORD bekend dat Myron Hamming zich de komende twee jaar stadsdichter van Groningen mag noemen. De Rook is blij met de winnaar: “Myron heeft al laten zien dat hij beschikt over een breed netwerk en tomeloze energie. Hij kan met verschillende genres uit de voeten en hij heeft de capaciteiten waarmee hij de inwoners van onze gemeente kan aanspreken.”

Myron Hamming is al vele jaren actief in Groningen als dichter en spoken word artiest. Hij geeft workshops poëzie en spoken word in het onderwijs, maar ook in jeugdinstellingen en in de verslavingszorg. Hij is jurylid voor de Kunstbende en bestuurslid van het Grand Theatre. Hij werkt samen met onder andere het NNO, diverse gemeenten, de Schrijversvakschool en Biblionet en is gast-columnist op NPO Radio 1. Op dit moment werkt hij ook aan zijn eerste poëziebundel. Onlangs kwam hij in de publiciteit met zijn “Ode aan Groningen”, een video om Groningen en de Groningers een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd. Het was onderdeel van zijn sollicitatie naar het stadsdichterschap.

https://www.youtube.com/watch?v=cN-1WIYw4rg&t=15s
Ode aan Groningen

Hamming, zelf dyslectisch, heeft een hele reeks plannen voor de invulling van zijn stadsdichterschap. Veel aandacht gaat daarbij uit naar kinderen, jongeren en studenten, met activiteiten op scholen en in de wijken en dorpen van Groningen.

"Mijn eerste actie zal een ‘zoektocht’ zijn naar cultuurfondsen om jongeren binnen de jeugd- en verslavingszorg meer te laten schrijven", zegt Hamming. "Wat en waarover zij maar willen!"

Laaggeletterdheid en de dalende leesvaardigheid onder jongeren is hem een doorn in het oog. Daarnaast wil hij vooral de krachten bundelen met bestaande organisaties en bestaande activiteiten in de letterensector. Zo kan taal en poëzie een positieve rol spelen, zeker voor kwetsbare groepen.

Acht kandidaten.
Myron Hamming is gekozen uit een totaal van acht kandidaten. Juryvoorzitter Rob Pronk was tevreden over de kwaliteit van de ingezonden plannen: “Maar dat van Myron sprong eruit, het ziet er goed doordacht en concreet uit. Allerlei disciplines en doelgroepen komen aan bod en hij wil zelfs zijn voorgangers een plek geven in dit tiende stadsdichterschap”.

De stadsdichter
De stadsdichter brengt poëzie onder de aandacht van de inwoners van Groningen. Hij of zij schrijft over gebeurtenissen in de gemeente Groningen, moet een activiteitenplan maken en treedt op bij belangrijke gebeurtenissen in de gemeente Groningen. De stadsdichter moet natuurlijk wonen in de gemeente Groningen en moet een ervaren dichter zijn. Het stadsdichterschap is voor twee jaar. 

Jury
Een jury heeft de inzendingen beoordeeld en Myron Hamming voorgedragen als nieuwe stadsdichter aan het college van burgemeester en wethouders. De jury bestond uit: Petra Broomans (universitair hoofddocent Europese talen aan de RUG), Rob Pronk (voorzitter NOORDWOORD) en Joachim de Vries (creatief producent, bestuurslid TalentWeb Groningen).