Het eerste deel van het traject – tussen Ter Apel en het Veenpark – is al enige tijd geleden afgerond en bevaarbaar gemaakt. De laatste zes kilometer is in de afgelopen anderhalf jaar gegraven en maakt de verbinding compleet. Het nieuwe kanaal is voorzien van een ecobrug en een koppelsluis om het imposante hoogteverschil van vijf meter te overbruggen.
Inmiddels heeft dit nieuwe stuk kanaal zijn eigen naam gekregen: het Koning Willem-Alexander kanaal. Het nieuwe kanaal is een belangrijke schakel in de vaarweg van het Drentse Erica naar het Groningse Ter Apel. Het is nu mogelijk om een rondje te varen vanaf de stad Groningen via Assen, Meppel, Emmen, Ter Apel en terug naar de stad. Daarnaast is er nu een rechtstreekse verbinding voor de pleziervaart tussen Nederland en Duitsland.
Het kanaal voert dwars door het Oosterbos, over de Hondsrug en door de Drentse en Groningse Veenkoloniën. Hier hebben landschap, natuur en cultuur zich door de eeuwen heen gevormd: van ijstijd tot nu. Een kanaal met een verhaal.
Voorafgaand aan de openingshandeling worden er om 11.30 uur bij de Spaarsluis het kunstwerk Iestied van Huib Rademakers en de tentoonstelling BuitenGewoon van Noorderlicht geopend.