Cultuur & Uitgaan

Nieuw Noordelijk HD-filmfestival daagt creatieven uit: vertel een verhaal in 60 seconden…

Op 8 oktober 2008 vindt in filmtheater Images in Groningen de eerste editie plaats van “Sixtysecondstatements”, een nieuw HD-filmfestival. Tijdens het festival slaan Noord-Nederlandse creatieven elkaar om de oren met video-statements van precies 60 seconden.


Leestijd: 1 minuut

Zowel beginnende als ervaren filmmakers, flashdesigners en animatoren hebben de afgelopen maanden hun clips ingestuurd. Ron Overbeek, directeur van communicatie adviesbureau Statement en initiatiefnemer van het filmfestival: “Uit de inzendingen heeft de organisatie een programma samengesteld. Tijdens een exclusieve voorstelling op 8 oktober worden deze inzendingen vertoond in de grote zaal van Images.”

Altijd verrassend
Het festival hanteert twee strenge eisen. De clips en animaties moeten High Defenition (HD) beeldkwaliteit hebben. Daarnaast moeten ze precies 60 seconden lang zijn. Overbeek: “Het onderwerp hebben we niet bepaald. Daarin waren de filmmakers vrij om te kiezen. En die vrijheid kleurt het festival. De clips zijn soms humoristisch, soms vervreemdend of ontroerend, maar altijd verrassend.”

Vertoning in Groninger Museum
De deelnemers strijden om de Sixtysecondstatements-award. Daarnaast wordt er een publieksprijs uitgereikt. Maar de roem van de filmmakers reikt verder dan de vertoning op 8 oktober. Alle clips worden ingestuurd naar het nationale en internationale One Minutes festival. Daarnaast neemt het Groninger museum, één van de partners van het festival, de beste clips op in haar najaarsprogrammering. Deze clips worden op 14 november en 12 december vertoond in de benedenhal van het museum.

Organisatie
Initiatiefnemer van dit evenement is communicatie adviesbureau Statement, met steun van AnchorMen, Schwung Visuell, Zwart AV, Soundbase, de Academie voor Popcultuur, The One Minutes Foundation en het Groninger Museum. Bezoek meer informatie de website www.sixtysecondstatements.nl.