Cultuur & Uitgaan

Nog steeds geen nieuwe nachtburgemeester aangesteld: wat is er aan de hand?

De toekomst van het nachtburgemeesterschap in Groningen lijkt onzeker. Hoewel Merlijn Poolman in november vorig jaar al zijn vertrek aankondigde, zijn er nog steeds geen nieuwe verkiezingen geweest. Volgens Poolman komt dit door gebrek aan budget vanuit de gemeente. Is het nachtelijk ambt van Groningen in gevaar?


Leestijd: 2 minuten

Foto: Sebastiaan Rodenhuis
Foto: Sebastiaan Rodenhuis

In 2018 werd Poolman aangesteld als nachtburgemeester. Samen met de nachtraad zette hij zich afgelopen vijf jaar in voor de Groningse nacht. Zo vormen de nachtburgemeester en de nachtraad samen een verbinder tussen verschillende belanghebbende van het nachtleven: ambtenaren, het uitgaanspubliek en ondernemers. “We schakelen tussen deze drie groepen en helpen met het benoemen en oplossen van problemen,” aldus Poolman.

Poolman benadrukt dat Groningen wordt gezien als een stad met een mooie nacht, maar benoemt ook dat er ook nog veel verbeterd kan worden. “We willen ook seksuele intimidatie aanpakken, voorlichtingen geven over verantwoord middelengebruik en zijn in contact met de politie over veiligheid in de nacht.”

“Stapje verder? Blijkt toch niet zo te zijn”

Dat de gemeente het verzoek om budget voor een nieuwe nachtburgemeestersverkiezing lijkt te hebben afgewezen, vindt Poolman frustrerend. “Ik vind het onzin dat een bedragje voor een verkiezingscampagne niet kan worden vrijgemaakt, zeker als je ziet hoeveel geld er naar andere dingen gaat.” Poolman benadrukt dat dit in schril contrast staat met andere steden als Leiden, Enschede en Haarlem waar het nachtleven wél hoog op de agenda van de gemeente staat.

In juli afgelopen jaar stemde de gemeenteraad nog met een overtuigende meerderheid in met moties, ingediend door Student & Stad, die aandringen op een duidelijk plan voor de Groningse nacht en een serieuzere rol voor de nachtraad als partner in het uitvoeren van deze plannen. Maar deze moties zijn genegeerd door de gemeente, concludeert Poolman. “Ik dacht vorig jaar dat we een stapje verder waren, maar dat blijkt nu toch niet zo te zijn.”

Anno 2024 kijkt Poolman met een goed gevoel terug op zijn jaren als nachtburgemeester maar vindt hij het frustrerend vindt dat er weinig gebeurt met zijn ideeën. “Ik ben overal op de wereld uitgenodigd om te vertellen over wat wij als nachtburgemeester en nachtraad betekenen voor het Groningse nachtleven, maar daar hebben ze meer waardering voor wat we doen dan hier.”

“Het probleem is breder”

“In de raadzaal vinden we het belangrijk dat we ons inzetten voor de Groningse nacht. Maar wanneer de portemonnee getrokken moet worden, is het niet belangrijk genoeg,” concludeert Daan Swets, fractievoorzitter van Student & Stad. “Van de moties die we vorig jaar hebben ingediend, is niks terecht gekomen. Het probleem is breder dan alleen die nachtburgemeestersverkiezing waar de nachtraad geen geld voor krijgt.”

Swets vindt het belangrijk dat de gemeente zich blijft inzetten voor het Groningse nachtleven. “De waarde van nachtcultuur is niet in geld uit te drukken,” stelt de fractievoorzitter. “Het nachtleven hoort bij Groningen. We liepen altijd voorop maar worden nu links en rechts ingehaald.”

Natascha van ’t Hoofd, woordvoerder van gemeente Groningen, ontkent dat de aanvraag definitief is afgewezen. “Er is een verzoek gedaan om een bedrag ter beschikking te stellen en daarover zijn wij nu in gesprek. Maar wij zijn geen opdrachtgever van de nachtburgemeester of de nachtraad, het initiatief komt vanuit hen.”