De wereldwijde protesten van het afgelopen jaar vormen een hoofdthema binnen de World Press Photo Exhibition 2020. Rise Up focust op protestbewegingen in het Noorden. De kracht van een samengebalde vuist, schoktactiek, sociale initiatieven starten, zogenaamde ‘grassroots initiatives’. De moderne gemeenschapszin. Rise Up verkent het brede spectrum aan vormen van lokaal activisme en demonstraties; van het Boerenprotest door Siese Veenstra, waarmee hij de Zilveren Camera 2020 won, tot de containerramp op Schiermonnikoog door Remko de Waal. Het werk van Kees van de Veen, ook prijswinnaar bij de Zilveren Camera, Anjo de Haan en Reyer Boxem zijn ook te bewonderen tijdens het festival.
Het festival toont onder andere de internationaal vermaarde World Press Photo Exhibition die de maatschappelijke hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar in kaart brengt. De expositie wordt aangevuld met het Academy-programma. “De World Press Photo Exhibition gaat in op serieuze sociale thema’s, ons Academy-programma is bedoeld om verdieping te bieden,” vertelt Hooymans. Verschillende professionele fotografen en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn betrokken bij de tentoonstellingen om te vertellen over de kracht van fotografie en het verhaal achter de foto. “Het programma is er dit jaar op ingericht dat mensen genoeg afstand kunnen houden,” vertelt Hooymans, “rondleidingen en lezingen zijn nog steeds mogelijk, maar wel in kleinere groepen.”
A Night at the Exhibition zal een avond worden over de discussie rondom het effect van protest en wordt op 26 november onder andere samen met Amnesty International Nederland georganiseerd. Het festival is een doelgerichte poging om het gesprek aan te gaan, om het publiek uit te dagen om zelf in actie te komen.
Tickets zijn nu online te koop via www.nonfictionphoto.nl