Cultuur & Uitgaan

Op de fiets langs Joodse herdenkingstekens

Op 24 juli wordt onder de titel Art to Remember langs zeven -vooral joodse- monumenten en herdenkingstekens een fietstocht georganiseerd onder begeleiding van een gids. De tocht begint bij het Joods Monument aan de Hereweg en eindigt op de Joodse begraafplaats in het noorden van de stad.


Leestijd: 1 minuut

Op de fiets langs Joodse herdenkingstekens
Op de fiets langs Joodse herdenkingstekens

Aanleiding voor de fietstocht Art to Remember is de tijdelijke expositie Art Without Borders in Synagoge Groningen over de totstandkoming van het Joods Monument in de stad. Maar in Groningen zijn méér monumentale kunstwerken die herinneren aan de oorlog en zijn slachtoffers.

Sint Joris en de draak
Zoals het Jozef Israëls monument op het Hereplein, in 1922 geplaatst ter herinnering aan de in Groningen geboren kunstenaar. Tijdens de oorlog werd het standbeeld vernield en verwijderd. Kort na de oorlog werd het teruggeplaatst en fungeerde het als joods monument, terwijl het daar dus helemaal niet voor bedoeld was. 
Aan die onbedoelde functie kwam ruim tien jaar later een einde toen in 1959 op het Martinikerkhof het kunstwerk Sint Joris en de Draak van beeldhouwer Oswald Wenckebach werd onthuld. Het beeld diende niet alleen ter herinnering aan de joodse slachtoffers, maar ook aan de omgekomen verzetsstrijders en soldaten.

Stadsbeeldhouwer Willem Valk
De fietstocht voert verder door de voormalige Joodse buurt rond de Folkingestraat. Daar wordt stilgestaan bij vijf monumentale kunstwerken die de geschiedenis van de straat vertellen, zoals de maantjes van Joseph Semah en de bronzen deur van Gert Sennema. Ook wordt er aandacht besteedt aan de Stolpersteine van kunstenaar Gunter Demnig.
De tocht eindigt op de joodse begraafplaats aan de Iepenlaan (Selwerderhof). Dat staat sinds 1950 een monument van de Groningse stadsbeeldhouwer en verzetsman Willem Valk.

Fietstochten in de ochtend en op de middag
De fietstocht wordt op 24 juli twee keer aangeboden: om 10.30 en 13.00 uur.
Reserveren is noodzakelijk via reserveren@synagogegroningen.nl onder vermelding van de gewenste starttijd 10.30 of om 13.00 uur.
Deelnemers ontvangen na reservering een bevestigingsmail waarin het precieze startpunt van de fietstocht wordt vermeld.
De tocht duurt 1,5 tot 2 uur, inclusief een pauze met koffie/thee en koek in Synagoge Groningen. De lengte van de route is ca. 6 kilometer.
Kosten: €5,00 (incl. koffie/thee). Gratis voor donateurs, tot 18 jaar en mensen met een Stadjerspas.