Cultuur & Uitgaan

Open Joodse Huizen: herdenkingsbijeenkomsten met verhalen

In Groningen worden op vrijdag 3 mei op verschillende locaties kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd in het kader van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.


Leestijd: 1 minuut

Eén van de levensverhalen die op 3 mei wordt gedeeld, is het verhaal van Ephraim (Eddy) Behr. Op 5 maart 1905 werd hij geboren in een Joods gezin in Assen. Ephraim studeerde geneeskunde in Groningen. Hij promoveerde op ‘Bloedplaatjes en thrombose’. In mei 1940 belandde hij als reserveofficier in de gevechten om de Grebbelinie en kwam op 35-jarige leeftijd om het leven terwijl hij, volgens een getuige, ‘met mededogen en dapperheid een poging deed om enkele gewonde soldaten uit de Grebbelinie naar veiligere plekken te evacueren’. Het leven van Ephraim Behr speelde zich zowel af in Groningen als Assen. Op 3 mei om 14.00 uur zal geschiedenisstudent Ilse Engels zijn verhaal delen in het Universiteitsmuseum in Groningen en op 4 mei vertelt historica Renske van Donk zijn verhaal in Assen aan de Torenlaan 9.

Verzetsverhalen

Ook worden de mensen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in verzet kwamen tegen de bezetter. In de Jeruzalemkerk vertelt Harm Bolt om 11.00 uur en 13.00 uur over Jan Dijkenga die hier zat ondergedoken. Klaas Niemeijer vertelt aan de Parklaan 8 om 12.30 en 14.30 uur over de geheime zender die hier in november 1944 door de Sicherheitsdienst werd ontdekt.

Gratis toegankelijk

Het complete programma en een gedetailleerde beschrijving van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet in de provincie Groningen vindt u hier en het programma in de stad Groningen vindt u op deze pagina.

Foto: Ephraim Behr, tweede van links