Cultuur & Uitgaan

Museum in Oost-Groningen opgeheven: “Er wordt geen kunst meer verkocht’’

Het Museum De Graanschuur in Bad Nieuweschans stopt per 1 januari omdat er geen vraag meer is naar kunst.


Leestijd: 1 minuut

Het bestuur van de Stichting Kunst & Cultuur De Graanrepubliek heeft de deelnemende kunstenaars en vrijwilligers geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het gelijknamige Kunstencentrum en Museum.

Bestuursvoorzitter Trijnie Vos gaf een korte terugblik op de historie van de Graanrepubliek, de penningmeester René Albrecht gaf een toelichting op de begroting. Het vooruitzicht is somber te noemen. Het zijn economisch zware tijden voor de kunst- en cultuursector – en niet alleen voor deze sector.

Op dit moment kan de Stichting nog aan haar verplichtingen voldoen, maar de begrotingen voor 2012 en zeker 2013 vertonen fikse tekorten. De oorspronkelijke begroting ging uit van een verdienmodel. ‘De realiteit is dat we vandaag moeten vaststellen dat er nauwelijks nog kunst wordt verkocht. De verwachting is dan ook dat de Graanrepubliek niet in staat is aan haar toekomstige verplichtingen te voldoen. Om dit te voorkomen heeft het bestuur moeten besluiten alle activiteiten met ingang van 1 januari 2012 te staken.’’

Op vrijdag 30 december 2011 was de laatste openingsdag van het Museum & Kunstencentrum De Graanrepubliek.

Het bestuur van Stichting Kunst & Cultuur De Graanrepubliek en de beide initiatiefnemers, Hans Nipshagen en Anthon Meijssen, danken de donateurs voor hun financiële en morele bijdragen, zij danken de vrijwilligers voor hun niet-aflatende inzet, de uitbaters van De Oude Remise voor hun gastvrijheid en hulp bij de pr en zij danken de deelnemers voor het mede tot stand brengen van een mooi initiatief.