Cultuur & Uitgaan

Opnieuw werk van Groningen’s 'sterschilder' Egbert Modderman voor Martinikerk

In de Martinikerk in Groningen is vrijdag opnieuw een schilderij van Egbert Modderman onthuld. Modderman is één van de jongere Groningse schilderstalenten, en geniet al internationale bekendheid. Hij schildert figuratief, in de traditie van oude Nederlandse schilders. Voor de Martinikerk maakte hij een serie van acht schilderijen met een Christelijk thema, ontleend aan de bijbel.


Leestijd: 1 minuut

Afgelopen vrijdag 7 juni werd het laatste schilderij in deze reeks “Werken van Barmhartigheid“ van Egbert Modderman in de Martinikerk te Groningen onthuld door Commissaris van de Koning, René Paas.

Sinds 2017 werkte Egbert Modderman (1989) al aan deze grote opdracht voor de Stichting Martinikerk Groningen en met dit achtste en laatste werk genaamd ‘’Zorg voor de Schepping’’ (foto boven) is de serie compleet.  

Door een eigentijdse invulling te geven aan de eeuwenoude maar nog steeds actuele thema’s, brengt de kunstenaar deze acht liefdeswerken dicht bij de kijker. De schilderijen van Modderman roepen niet alleen empathie op, ze stellen diezelfde kijker ook de vraag: Wat zou jij doen?

De werken van Modderman blijven permanent hangen in de kooromgang van de kerk en trekken liefhebbers vanuit de hele wereld. Egbert Modderman geniet internationale belangstelling en won in 2020 de BP Young Artist Award. Een belangrijke prijs die elk jaar wordt uitgereikt door de National Portrait Gallery in Londen. Het was de eerste keer dat deze prijs naar een Nederlandse kunstenaar ging.

De serie, inclusief het laatste werk, is te bewonderen tijdens de toeristische openstelling.

Zie www.martinikerk.nl voor een overzicht van de openingsdagen en tijden.

(Foto’s: MJ’s Photography)

Bovenstaand schilderij –  ‘Hermes en Athena in Groningen’ – hangt niet in de Martinikerk maar in het Stadhuis, nadat het door de gemeente Groningen was aangekocht.