Met het sluiten van het medialab gaat de enige structurele voorziening ter ondersteuning van productie en onderzoek op het gebied van e-cultuur en nieuwe media in het Noorden verloren. Groninger kunstenaars, studenten, ondernemers en cultuurinstellingen die regelmatig een beroep deden op de expertise van het lab, zullen nu hun partners elders moeten zoeken.
Pavlov medialab is vooral bekend geworden door haar onorthodoxe werkwijze. Pavlov heeft zich, net als de nieuwe media, bijna altijd buiten de gebruikelijke kaders van podia of galerieën gemanifesteerd. De meeste projecten werden gepresenteerd in de openbare ruimte: op de Grote Markt, in een woonwijk of op de daken van de stad. Vele Stadjers herinneren zich nog de spectaculaire afbraak van het oude stadhuis (Requiem), de avontuurlijke tochten door de stad (Mobile, Inside Out) of door de provincie (Expeditie Meerstad) en de opmerkelijke manifestaties in de openbare ruimte; van objecten (de Bron), projecties (Laagland op een Voetstuk), architectuur (City On A Roof) of vijftig droombedden (New Grrunnen).
Pavlov zond als eerste streaming internetvideo’s uit (ism Iprecom en Jet-stream) en bracht, middels streaming video via satelliet, een Estische kunstenaar naar Groningen. Pavlov had een wereldprimeur met het eerste GSM concert ooit, een compositie voor 250 mobieltjes, als onderdeel van de stadsexpeditie Mobile. Vanaf het onstaan van de groep heeft zij zich met video beziggehouden; haar video projecten kregen vele vakprijzen en internationale belangstelling was er met name voor haar Inburgeringscursus voor Aliens; Making Martians Earthwise.
Het Pavlov medialab beperkte zich niet alleen tot artistiek experiment. Zij onderzocht ook de rol die kunstenaars kunnen spelen in een steeds veranderende samenleving. Zij nam het initiatief voor de totstandkoming van de Puddingfabriek, een van de eerste creatieve broedplaatsen in Nederland, en bracht samenwerkingsverbanden tot stand, zowel lokaal (MiG, New Grrunnen) als internationaal, met kunstenaars uit ondermeer Londen, Bremen, Hamburg, Tallinn en New York.
Nathalie Beekman zal Pavlov als projectorganisatie blijven runnen onder de naam Pavlov E-Lab. Voor de provincie Groningen organiseert zij in 2009 Open Mind en de afronding van The City, the globe &.. Open Mind is een reeks openbare colleges. Hierbij komen kunst en wetenschap op avontuurlijke wijze samen. Deelnemers in 2008 waren Kees Hummelen en Bert Otten. Ook wordt er gewerkt aan de afronding van deel 2 van The city, the globe &.., een documentaire waarin visionaire denkers wordt gevraagd vrijuit te filosoferen en te dromen over de stad van de 21ste eeuw. Aan het woord komen Rene Boomkens, Hazel Henderson, Paul Perry en Maurice Nio. Nathalie reist in april naar Estland, waar de documentaire wordt gepresenteerd in het kader van de Dag van de Architectuur. Hieraan zal een lezing worden gekoppeld omtrent creatieve interventies in de openbare ruimte van steden.
Alle genoemde projecten vindt u terug op de website: www.pavlov.nl