Cultuur & Uitgaan

Peergroup start luisterwandeling langs vervallen herenboerderijen

Peergroup Locatietheater start met de luisterwandeling Huilende Bruiden; een wandeling van 6 kilometer langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans, waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Documentairemaker Tom Tieman neemt als verteller de wandelaars zo’n 75 minuten mee langs deze monumentale boerderijen in de Graanrepubliek, die dreigen te verkommeren tot onverkoopbare gebouwen.


Leestijd: 1 minuut

Peergroup start luisterwandeling langs vervallen herenboerderijen
Peergroup start luisterwandeling langs vervallen herenboerderijen

Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen: enorme, statige herenboerderijen. Gebouwen die zich kenmerken door een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graanschuur. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden ten tijde van de Graanrepubliek; de glorietijd van de regio, die in schril contrast stond met de armoede van knechten die op deze herenboerderijen werkten.

De naam Huilende Bruiden verwijst naar het verval van deze oude boerderijen. De eigenaren kunnen het onderhoud vaak niet dragen, waardoor de schuren instorten, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk van de vrouwenbeelden afbladdert. Het erfgoed van de Graanrepubliek staat dus op het punt van instorten. 

De wandeling is een persoonlijke zoektocht langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor komende generaties?