Iedereen mag tijdens het oesterfeest gratis dagverse oesters proeven die vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van ‘t Ailand zelf hebben geraapt op het Wad. Gekookt, gebakken, gegratineerd en uiteraard ook rauw voor de liefhebber. Tevens vertelt schelpdieronderzoeker Norbert Dankers over de oester in de Waddenzee en een oestervisser vertelt over het rapen ervan. Ook geven ze tips om zelf oesters te zoeken en is er een gratis brochure met recepten. Het proeflokaal organiseert het feest samen met Youth Food Movement Groningen.
Ruim 25 jaar is de Japanse oester aanwezig op het Wad en heeft zichzelf een plek verworven in het ecosysteem. Veel mensen zien deze exoot enkel als last, zoals de meeste mosselvissers, want de oesters wedijveren met de inheemse mosselen en andere schelpdieren om een goed plekje op de zandbanken. Maar de Japanse indringer heeft ook een mooi stukje vlees. Een aantal vissers besloten daarom van de nood een deugd te maken en zijn ze een paar jaar geleden gaan rapen. Barbara: “De vele positieve reacties van restaurantchefs en oesterliefhebbers laten weinig ruimte voor twijfel. We hebben hier absoluut goud in handen”.
Aanleiding voor het oesterfeest is de jaarlijkse viering van Terra Madre dag uitgeroepen door Slow Food International. Rond 10 december delen mensen over heel de wereld het plezier van puur en lekker eten dat eerlijk is geproduceerd. ‘t Ailand is nauw verbonden met Slow Food. De Italiaanse oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, kwam in 2011 hoogstpersoonlijk naar Lauwersoog om het proeflokaal te openen. “Vorig jaar vierde 't Ailand Terra Madre dag met het spieringfeest. Een groot succes. Dit jaar is het een oesterfeest, pas de tweede keer maar nu al een traditie”, aldus Barbara Rodenburg.
Mensen hoeven zich niet aan te melden, maar om zeker te zijn van een plaats, is aanmelden wel handig. Aanmelden kan via: tailand@goedevissers.nl.