Omdat Groningen benoemd is tot ‘Hoofdstad van de Smaak’ maakt Proeven in Groningen dit jaar deel uit van een groter culinair programma. Ondanks deze speciale gelegenheid blijft het succesvolle recept van Proeven in Groningen hetzelfde: een groot aantal toprestaurants uit Groningen – van Bij Jansen en Dinercafé Diep uit Groningen tot het Korensant uit Molenrij en het Witte Paard uit Oostwold – verzamelt zich voor het historische Harmoniegebouw aan de Oude Kijk in het Jatstraat om daar bezoekers te laten proeven van hun nieuwste culinaire hoogstandjes. Om te kunnen proeven van de topgerechten moeten bezoekers consumptiemunten à 1,50 euro aanschaffen. De aangeboden gerechten variëren in prijs van 1 tot en met 3 muntjes.
Er worden zo’n 6000 bezoekers verwacht. Lezers van het Dagblad van het Noorden krijgen de kans om samen met topkok Pierre Wind een ‘kookbattle’ aan te gaan met koks van bekende restaurants. De bedoeling is dat de teams duurzaam gaan ‘klimaatkoken’ met kliekjes op slechts op één gaspitje. De kookbattle zal plaatsvinden op zaterdag 3 september van 13.00 uur tot 18.00 uur, op het Harmonieplein. Het publiek bepaalt uiteindelijk wie de winnaar wordt.
Omdat Groningen is verkozen tot ‘Hoofdstad van de Smaak’ staan er nog dit hele jaar allerlei ‘smaakmakende’ evenementen op het programma. Het hoogtepunt van alle festiviteiten ligt in oktober tijdens de Week van de Smaak.