Cultuur & Uitgaan

Roofridder Roelof op de Hanzehogeschool Groningen

Tot vrijdag 19 december is in het Cultuurcafé van de Hanzehogeschool Groningen op Zernikeplein 7 de expositie ‘Roelof de Roofridder’ te zien. De expositie toont archeologische vondsten op en rondom de ZernikeCampus, die het verhaal van deze Groningse roofridder illustreren.


Leestijd: 1 minuut

Roelof de Roofridder, onverschrokken en strijdlustig, staat centraal in de expositie die de CAST (Culturele Activiteiten voor STudenten) in samenwerking met het Hunebedcentrum in Borger, de gemeente Groningen, Monument en Materiaal en het archeologisch bedrijf ARC heeft gemaakt. Pas in 1999 is archeologisch bewijs gevonden voor Roelofs’ bestaan. Zijn beruchte roversnest is toen bij bouwwerkzaamheden gevonden.

Roelof leefde in de veertiende eeuw en woonde in het noorden van de stad. Vanuit zijn steenhuis zag hij de schepen op het Reitdiep van verre naderen, hij had dus alle tijd zijn plundering voor te bereiden. Als straf moest de roofridder een forse boete betalen van 50 gouden schilden, maar dit weerhield hem er niet van zijn wandaden te herhalen. Om het plunderen te stoppen, vielen de burgers van Groningen in 1357 het kasteel van de roofridder aan en liep het slecht met hem af: Roelof werd belegerd, verslagen en onthoofd, terwijl zijn steenhuis met de grond gelijk werd gemaakt.

Op de expositie zijn ook archeologische wapenvondsten uit de Middeleeuwen uit Noord-Nederland te zien. Wapenuitrustingen worden zelden bij een opgraving gevonden, omdat de voorwerpen persoonsgebonden waren en van grote waarde.