Cultuur & Uitgaan

Studenten laten van zich horen in Groningen

Studenten laten komende tijd letterlijk van zich horen in Groningen. Eerst met het Groninger Studenten Theater Festival, dat op de agenda staat voor 7 oktober tot en met 11 oktober, en eind die maand, van de 29e tot en met 31e, met het Groninger Studenten Cabaret Festival.


Leestijd: 1 minuut

Het is de vijfde keer dat in Groningen het Studenten Theater Festival plaatsvindt. Het festival trekt ieder jaar studententheatergroepen uit binnen- en buitenland. Welke groepen dit jaar om de eerste prijs strijden is nog niet bekend, maar wel staat al vast dat iedere avond twee groepen op het toneel verschijnen die ieder twee keer spelen. Overdag is er een uitgebreide randprogrammering met onder meer lezingen en workshops.

Tijdens het festival worden alle groepen beoordeeld door een professionele jury. De beste groep gaat naar huis met een geldprijs, waarmee zij voor de volgende editie van het festival een nieuwe voorstelling kunnen maken. Het thema van deze vijfde editie is ‘Wereld van Verlangen.’

Dik twee weken later is het opnieuw raak met het Groninger Studenten Cabaret Festival. De eerste twee avonden van het festival zijn de halve finales. De zes deelnemers spelen voor de altijd afgeladen zaal hun show en worden beoordeeld door de jury. Aan het einde van de halve finales velt de jury zijn oordeel: wie mag er door naar de finale en wie niet?!

Drie deelnemers gaan door en spelen nog een keer hun show op de vrijdagavond. Nu staan de felbegeerde juryprijs, persoonlijkheidsprijs en publieksprijs op het spel. De jury bepaalt wie de eerste twee prijzen mogen ontvangen; de winnaar van de publieksprijs wordt uiteraard door het publiek gekozen. Na de optredens is er ook nog een spetterend eindfeest.