Cultuur & Uitgaan

Partnerbijdrage

Tiendaags cultuurprogramma verbindt Groningen met Midden-Oosten en Noord-Afrika

Ben je altijd in voor wat nieuws? Hou je van een keer wat anders? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij festival MENA is here. Op donderdag 11 mei start het tiendaagse festival in Groningen, waarbij het veelzijdige culturele én kunstzinnige leven uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika op allerlei manieren wordt gepresenteerd. “Als het over de Arabische wereld gaat, dan gaat het helaas zo vaak over ontploffingen en burgeroorlogen”, zegt een van de initiatiefnemers Guy Weizman, “we krijgen nauwelijks iets mee van de rijke en diverse cultuur van de MENA-regio, terwijl er zoveel schoonheid en kunst is.”


Leestijd: 2 minuten

Asmâa Hamzaoui met all female  band Dochters van Timboektoe

De naam MENA staat voor de regio die het festival presenteert: Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vier Groningse culturele instellingen stelden samen met partners, buurtinstellingen en zeven ambassadeurs van de regio’s een programma op vol kunst, theater, muziek, lezingen, workshops en een culinaire markt. Het is voor het eerst dat er in Nederland zo’n groot en breed programma wordt geprogrammeerd met als thema de MENA-cultuur.

Muziek, theater en dans

Aan muziek, theater en dans geen gebrek tijdens de tien dagen. Het NNO opent het festival op 11 mei met een concert onder leiding van dirigent Tom Cohen. Op 11 en 12 mei zal dansvoorstelling Noman te bewonderen zijn, het avondvullende werk van de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Ook 15 mei wordt een hoogtepunt volgens de organisatie, met de voorstelling Soeurs bij SPOT, van de Libanees-Canadese theaterauteur Wajdi Mouawad (1968) en Théâtre National de la Colline.

Op 13 mei presenteert de Oosterpoort Colors of MENA, een muzikale avond in festivalsfeer, waar de acts de bezoekers meenemen langs de muzikale randen van de regio: het kleurrijke geluid uit de MENA-regio dat zich mengt met popmuziek uit de westerse wereld. De Line-up bestaat onder meer uit Omar Souleyman, Bab L’Bluz, en Bombino.

Soeurs van Wajdi Mouawad en Théâtre National de la Colline

Tablatronics

Tablatronics vormt de dj-avond van het festival. In de Oosterpoort komen de beste dj’s uit de MENA-regio live draaien. Traditionele en moderne geluiden, ritmes en geluiden versmelten tijdens de avond. De line-up bestaat uit enkele vaandeldragers uit het genre, waaronder ACID ARAB (Live), Ammar808, Hello Psychaleppo en Glitter55.

Boeken, films en meer

Naast muziek, theater en dans is er een literair programma in het forum, met onder andere lezingen, dichters en schrijvers. Ook zijn er tien dagen lang allerlei MENA-films te zien voor jong en oud, met onder meer Wadja, Casablanca Beats, Daughters of Abdul Rahman en Looking for Oum Kulthum.

MENA is here is een initiatief van SPOT, Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Noord Nederlands Orkest en Forum Groningen, in nauwe samenwerking met De Wijk De Wereld, Prins Claus Conservatorium, Groninger Kerken, Rijksuniversiteit Groningen en Gemeente Groningen. Het volledige progamma is te vinden op menaishere.nl. De activiteiten vinden plaats in het Forum, de Oosterpoort, de Stadsschouwburg, Theater de Machinefabriek, in buurtcentra en buiten op de Nieuw Markt.