De kaart – met de naam Verhalen van Frisia – koppelt plekken aan boeken uit de Bijzondere Collecties van de UB en vertelt zo de geschiedenisverhalen van Frisia, het gebied dat het huidige Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland omvat.
Zo kom je er in Thesinge bij de Kloosterkerk achter dat daar rond 1515 een getijdenboek is geschreven met prachtige decoraties van de Groningse verluchter Frans Maler. Met je mobiele telefoon of computer trek je zo dit verhaal, inclusief afbeeldingen van het getijdenboek, uit je broekzak of rugtas.
Digitalisering
De lancering van Verhalen van Frisia is onderdeel van een groter project waarin de UB handgeschreven boeken en boeken gedrukt voor 1614 digitaliseert en online vrij beschikbaar stelt. Verhalen van Frisia brengt deze boeken op een geheel nieuwe manier voor het voetlicht. Bovendien maken de geografische tags het mogelijk om de boeken vanuit een nieuw perspectief te benaderen en onverwachte verbanden te leggen. Het is de bedoeling om het aantal verhalen op de kaart steeds verder uit te breiden en te koppelen aan collecties van erfgoedpartners uit de regio.
Verhalen van Frisia vind je hier.
Foto: Rijksuniversiteit Groningen
Cultuur & Uitgaan
UB lanceert interactieve kaart met geschiedenisverhalen uit Stad en Ommeland
Een digitale, interactieve kaart die je de intellectueel-culturele geschiedenis van Stad en Ommeland kan vertellen: dat ontwikkelde de Universiteitsbibliotheek Groningen (UB) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Met je mobiele telefoon of computer duik je zo de geschiedenisverhalen in.
Leestijd: 1 minuut