Cultuur & Uitgaan

Vanavond concert van vocaliste Greetje Bijma in Remonstrantse kerk; Ierse Folk en Friese poëzie

Vocaliste Greetje Bijma en organist/harmoniumspeler Klaas Hoek geven vanavond, vrijdag 10 oktober ,een concert in de Remonstrantse kerk. Bijma en Hoek werken inmiddels vijftien jaar samen. Bij hun concerten proberen ze altijd een zorgvuldig evenwicht te bereiken tussen experiment en traditionele liedkunst. Bij de samenstelling van het repertoire putten ze uit de Engelse, Ierse en Franse traditie, maar laten ze zich ook inspireren door hedendaagse, met name Friestalige poëzie.


Leestijd: 1 minuut

De afgelopen drie jaren hebben Greetje Bijma en Klaas Hoek met groot succes hun programma ‘Winterlûd’ (Fries voor ‘wintergeluiden’) gebracht in tientallen kerken in Nederland. De gelijknamige cd die eind 2005 verscheen werd enthousiast ontvangen en is inmiddels aan een derde persing toe.

In het nieuwe programma ‘Finster op it Suden / Summer Songs’ staan muzikale bewerkingen van poëzie centraal. Er zal onder meer werk van W.B. Yeats (Engeland) en de Friese dichters Simon Oosting en Abe de Vries (de titel is afkomstig uit een van zijn gedichten) uitgevoerd worden. Belangrijke drijfveer achter ‘Finster op it Suden / Summer Songs’ is het spelen met klanken van het orgel/harmonium in samenhang met de klankexperimenten van Greetje Bijma.

Naast stemkunst staat het experimenteren met de mogelijkheden van het orgel centraal: het ‘ontregelen’ van het instrument door het verlagen van de luchtdruk met een soort ‘hijgen’ en ‘zuchten’ tot gevolg. Het orgel krijgt hierdoor als het ware een ‘menselijk’ karakter. Er zal worden geïmproviseerd met divers materiaal uit de klassieke muziek en er zullen verwijzingen zijn naar klassieke componisten als Edward Elgar, Albéniz en Franz Liszt.
Vrijdag 10 oktober
Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14