Cultuur & Uitgaan

Waar moet Sinterklaas straks slapen in Groningen?

Komende zaterdag 18 november komt Sinterklaas naar Groningen. Enkele weken is hij hier met zijn Pieten om cadeaus te bezorgen. Net zoals vroeger, zoals te zien op bijstaande foto uit 1966. Maar dit jaar was er een probleem: er was geen hotelkamer vrij. Waar moest Sinterklaas slapen? Gelukkig weet het Museum aan de A in Groningen raad.


Leestijd: 2 minuten

Nicolette Bartelink, directeur van Museum aan de A , kreeg onlangs een mailtje uit Spanje. Sint-Nicolaas wil dit jaar weer naar Groningen komen, maar een geschikt logeeradres moest nog worden geregeld.

Bartelink reageerde positief op zijn verzoek om in het museum te verblijven, vorig jaar sliep de Goedheiligman ook bijna twee weken in de chique directiekamer in het eeuwenoude Canterhuis van het museum. Een perfecte plek voor de heilige, het museum staat midden in de stad, bijna in de schaduw van de Akerk die notabene aan hemzelf gewijd is.

Ook dit jaar blijft Sinterklaas twee weken logeren en iedereen kan vanaf zondag 19 november tot en met dinsdag 5 december een kijkje in zijn kamer komen nemen. Ook kun je een brief, verlanglijstje of kleurplaat voor de Sint achterlaten en zijn er oude Groninger Sinterklaasgebruiken te zien. De kamer is tijdens openingstijden van het museum gratis toegankelijk. Op woensdagen en zaterdagen tijdens Sints’ verblijf zijn er leuke Sinterklaasworkshops in het kinderatelier van het museum.

Gronings tintje

De oude directiekamer wordt precies ingericht zoals Sinterklaas het wil. Er komt een mooi oud bureau om de brieven en verlanglijstjes aan te lezen, er is een lekkere grote stoel om in te chillen en een sierlijk bed om in weg te kruipen. “Om Sints verblijf een echt Gronings tintje te geven, laten we ook wat Groninger Sinterklaasgebruiken zien. Weet je dat het liedje O, kom er eens kijken is geschreven door een Groningse onderwijzeres en weet je wat Fieterknuten zijn? Die kent de Sint natuurlijk wel, maar hij is toch soms wat vergeetachtig, heb ik gehoord. Daarom herinneren we hem eraan.” zegt Bartelink.

Woensdag 22 en 29 november van 15:00- 16:30 uur en zaterdag 25 november en 2 december van 14:00 – 16:00 uur zijn er Sinterklaasworkshops in het kinderatelier.

Openingstijden Sinterklaaskamer:
Zondag 19 november t/m dinsdag 5 december
Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur
Zondagen 13.00-17.00 uur (maandagen gesloten)
De Sinterklaaskamer is een samenwerking van Museum aan de A, de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken en De Kleermaker.

Foto’s:
– Sinterklaaskamer in Museum aan de A – Foto Dave Andrew
– Boven: Sinterklaas en pieten op brandweerladder, 1966 – Foto Persfotobureau D. van der Veen – Groninger Archieven