Een bijzonder onderdeel van de wandeling is een bezoek aan de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat. Dit gebouw is normaal niet toegankelijk voor het publiek.
De voormalige joodse buurt van Groningen bevindt zich aan weerszijden van de Folkingestraat. In de Tweede Wereldoorlog kwam een abrupt einde aan de joodse buurt door de deportatie van vrijwel alle Groninger Joden. Na de oorlog verviel de buurt in ernstige mate omdat vrijwel niemand van de joodse gemeenschap terugkeerde.
Joodse jeugd en bejaarden
De synagoge zelf is nog het meest zichtbare restant van de joodse buurt van weleer. Tijdens de wandelingen zullen de deelnemers vanuit de synagoge geleid worden langs de winkels en woonhuizen van de toenmalige Joodse eigenaren, zoals de slagerijen van de families De Swaan en Nieweg en de bakkerij van Hildesheim.
Ook wordt uitleg gegeven over de voormalige jeugdsynagoge in de Folkingdwarsstraat. Voor het publiek is dit een buitenkansje omdat het gebouw doorgaans niet vrij toegankelijk is. Momenteel is er een gymzaal en het kantoor van de hulporganisatie Vluchtelingen Vrij gevestigd. In de grote zaal is achter een basketbalnet nog steeds een davidster te herkennen.
Achter de jeugdsynagoge, aan de Schoolholm, staat het voormalige joodse bejaardentehuis, ook bekend als het Besjeshuis.
Bronzen maantjes
Veel aandacht krijgen ook de vijf monumenten die in de jaren ’90 ter nagedachtenis van de jodenbuurt werden aangebracht op initiatief van de gemeente Groningen. Slechts weinig Groningers kennen de betreffende monumenten, die enigszins verhuld zijn aangebracht. Zo kennen slechts weinigen de betekenis van de reeks bronzen maantjes in het plaveisel van de Folkingestraat, ontworpen door kunstenaar Joseph Semah. Datzelfde geldt voor de bronzen deur van Gert Sennema en het Voorgeneden Paradepaard van Marijke Gemessy.
Joodse bruiloft
Deelnemers kunnen ook meedoen aan rondleidingen in de synagoge. Uitleg zal gegeven worden over de diensten die er nog steeds op zaterdag plaatsvinden. Ook de bijzondere afdeling Cool in Sjoel maakt deel uit van het programma. De deelnemers kunnen daar onder meer ervaren hoe een joodse bruiloft (choepa) in zijn werk gaat, hoe een loofhut er uitziet en wat een kosjere keuken kenmerkt.
De wandelingen starten op elk heel uur tussen 13 en 17 uur. Deelname kost 5 euro per persoon, incl. entree voor de synagoge en een warme drank. Opgave is niet nodig. Bij slecht weer wordt aangeraden een paraplu mee te nemen.
Meer informatie: www.synagogegroningen.nl
info@synagogegroningen.nl