Cultuur & Uitgaan

Wereldpremière in Dorpskerk Noordwolde: Barok en impressionisme op kerkorgel

Ze was een van de opvallendste musici van haar jaargang: toen Leonore Lub het conservatorium in Groningen verliet als professioneel organist, vermoedden kenners en liefhebbers dat ze nog veel van zich zou laten horen. Ze heeft die belofte is dubbel dwars waargemaakt: inmiddels geldt Leonore Lub als een van de weinige specialisten die werkelijk thuis zijn in zowel de wereld van de barokmuziek als die van de late romantiek. Op zaterdag 5 juli geeft ze een concert in de Dorpskerk van Noordwolde. Het orgel daar is haar op het lijf geschreven, want het verenigt precies diezelfde twee werelden in zijn klank.


Leestijd: 2 minuten

Leonore Lub koos voor een beproefd recept bij het samenstellen van haar concertprogramma: aan het begin en aan het eind muziek van Johann Sebastian Bach, en daartussen tweemaal twee andere werken: eerst muziek van de Amsterdamse organist Anthoni van Noordt, uit de tijd vóór Bach, vervolgd met de twee hartsmeltende chorals van Jehan Alain (1911-1940); daarna muziek van Bachs zoon Carl Philip Emanuel, opnieuw vervolgd met werk van Alain, de zogeheten Variations sur un thème de Clément Jannequin.

Vooral Alain is nieuw in Noordwolde: het orgel heeft al wel laten merken dat de 19de-eeuwse muziek van César Franck, ook een Parijse organist, er uitstekend klinkt, maar de 20ste eeuw is er nog maar heel schoorvoetend betreden. Leonore Lub maakt daar resoluut een einde aan met het werk van de veel te jong overleden, geniale componist Alain, die in zijn eentje een compleet andere klankwereld wist te realiseren dan al zijn collega-componisten. In feite vindt er 5 juli dus een wereldpremière voor heel Noordwolde in de Dorpskerk plaats: voor het eerst klinkt er Alain, hartveroverend, zelfs – misschien wel juist – voor wie nog niet zoveel met orgelmuziek heeft.

Het orgel van Noordwolde past perfect bij dit veelzijdige programma. Het dateert in eerste aanleg uit ongeveer 1658 en is zo goed als zeker gebouwd door de beroemde gebroeders Huisz. Het heeft na wijzigingen door grote orgelmakers als Arp Schnitger, in 1695, en Freytag en Lohman, in 1802 en 1833, twee klavieren en twintig registers. In 2006 is het orgel gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelmakers (Zuidwolde). Het orgel heeft nu de vorm en de klank waarin Lohman het in 1833 achterliet. Dat betekent dat het registers heeft die ideaal zijn voor muziek van Bach en zijn familie, maar ook registers uit de 19de eeuw, de tijd die de wereld van Alain inluidde.

Na het concert staat een prachtig glas wijn staat voor iedereen klaar. Een toegangskaartje kost 7,50 euro; de wijn is gratis. Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Paul en An Moerman: 050 301 0570.