Cultuur & Uitgaan

Wervelend wetenschapsfestival in Forum Groningen

Een wetenschapsfestival in Forum Groningen met meer dan vijftig programmaonderdelen. Dat is de Europese Nacht van de Onderzoekers, op 29 september in het Forum. Er zijn mini-colleges, wetenschapshows, experimenten, science battles of maak je eigen deepfake video.


Leestijd: 2 minuten

In heel Europa wordt tijdens de Europese Nacht van de Onderzoekers de wetenschap gevierd en bevraagd. Natuurlijk ook in Groningen. Op vrijdag 29 september wordt Forum Groningen van top tot teen omgetoverd tot een wervelend wetenschapsfestival met meer dan 50 programmaonderdelen. Tussen 19.30 en 24.00 kan het publiek genieten van mini-colleges, wetenschapsrap, dans, wetenschapshows, experimenten, science battles, interactieve opstellingen en een gezellige borrel.

Jacquelien Scherpen, de nieuwe rector van de Rijksuniversiteit Groningen, opent het festival samen met wetenschapsrappers Daisy Veenstra – ook wel Daisz – en Jon Chase. Jim Jansen van New Scientist verzorgt drie interactieve wetenschapsshows mét muziek, Bab Ad-Daar danst en onderzoekers nemen het tegen elkaar op in de silent disco science battle. Maak je eigen deepfake video of speel AI bingo in het AI Lab, proef het eten van de toekomst, voer een gesprek met robot, hoor alles over de eerste elektrische auto of maak een stop motion van je dromen.

Het festival is tweetalig, Nederlands en Engels, en kost 7,50 euro (twee drankjes zijn inclusief). Bekijk het programma en bestel snel je kaarten via deze link.

Zpannend Zernike

Ook de rest van het weekend staat de wetenschap in Groningen in de spotlights tijdens Zpannend Zernike (de Groningse editie van Weekend van de Wetenschap), het jaarlijkse gratis wetenschapsfestijn voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Meer informatie over dat programma vind je hier. 

Interdisciplinaire Schools RUG

De Europese Nacht van de Onderzoekers is een initiatief van de Europese Commissie dat in heel Europa wordt gehouden. De Groningse Nacht van de Onderzoekers wordt georganiseerd door de vier interdisciplinaire Schools van de Rijksuniversiteit Groningen: de Aletta Jacobs School of Public Health, de Wubbo Ockels School of Energy and Climate, de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI en de Rudolph Agricola School for Sustainable Development. Deze Schools dragen met hun inclusieve en interdisciplinaire kijk bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, digitalisering, gezondheid en een eerlijke samenleving. 

De Europese Nacht van de Onderzoekers en Zpannend Zernike zijn mede gefinancierd door de Europese Commissie, onder het Horizon 2020 Onderzoek en Innovatie programma, grant agreement No 101060416.