Cultuur & Uitgaan

Zaterdag 29 oktober "reparatiezaterdag": repaircafés in Groningen openen

Komende zaterdag kan iedereen die een kapotte lamp heeft, of andere kapotte spullen, deze brengen naar een van de “repaircafés” in Groningen. Repaircafés bestaan er sinds 2009 en hebben tot doel om door reparatie van spulletjes die verder nog goed zijn de afvalberg te verkleinen, kennis over repareren te behouden en sociale cohesie te versterken.


Leestijd: 1 minuut

Zaterdag 29 oktober "reparatiezaterdag": repaircafés in Groningen openen
Zaterdag 29 oktober "reparatiezaterdag": repaircafés in Groningen openen

Zaterdag 29 oktober geeft wethouder Circulaire Economie Kirsten de Wrede om 12 uur, tijdens een eenmalig repaircafé in Het Forum het startsein voor reparatie zaterdag. Op hetzelfde moment openen repaircafés in andere wijken en dorpen hun deuren. Ook vindt die middag op de Vismarkt een challenge plaats: wie maakt de mooiste fiets uit fietswrakken?

Repaircafés

In 2009 is het repaircafé in Nederland ontstaan. Ondertussen zitten de cafés in 40 landen. Bezoekers kunnen meegebrachte, kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie. Een repaircafé is normaal gesproken één keer per maand of twee maanden open.

Speciaal voor reparatiezaterdag openen alle deelnemende repaircafés eenmalig gelijktijdig hun deuren van 12 tot 17 uur. Dit zijn: Centrum (eenmalig in Het Forum, normaal aan Munnekeholm), Helpman-De Wijert (Helper Westsingel 31), Oosterpark (wijkcentrum Bij van Houten, Oliemuldersweg 47), Haren (De Mellenshorst, Waterhuizerweg 36), Ten Boer (Sportlaan 2) en Harkstede (Cosis Ons Hertenkamp, De Appelhof 32).