Naast Rotterdam en Amsterdam krijgt nu ook Groningen haar eigen Music Generations editie. Dit is een programma dat vol staat van evenementen waarbij verschillende generaties en culturen zich aan elkaar verbinden door samen te zingen. Op vrijdag 28 maart vindt de eerste auditie plaats in het Prins Claus Conservatorium. op zaterdag 29 maart volgt een workshop van de Groningse singer-songwriter Jan Henk de Groot.
Muziek is de verbindende schakel tussen jong en oud; want muziek kent geen leeftijd. Toch komt het weinig voor dat een zestienjarige het podium deelt met een tachtigjarige. Dat is nu precies wat Music Generations doet. Vooroordelen over jong en oud en verschillende culturen wegnemen door samen te zingen. Van singer-songwriter, pop, hiphop tot klassieke opera en volkszang, alles is welkom, met als resultaat een uniek repertoire en ongekende crossovers. Enige voorwaarde is dat deelnemers tussen de 14 en 25 jaar oud zijn of 50+.
Kennismaking
De auditie van 28 maart is vooral een kennismaking, waarbij zangtalenten zich aan elkaar presenteren. Het is een ontmoeting waar vocalisten hun passie delen en waarbij de organisatie toelicht waarom zij het belangrijk vindt dat dit Gronings talent met elkaar optreedt tijdens concerten en producties. “Ouderen draaien volledig mee op cultuurgebied. Juist de combinatie van jong en oud heeft een grote meerwaarde, want die vormt een heel ander soort energie, die je nergens anders ziet. Dat soort talenten zoeken we: mensen die samen iets teweegbrengen wat het publiek ook voelt en beleeft”, aldus Conny Groot, programmamaker van Music Generations.
Workshop
De aansluitende workshop op 29 maart wordt gegeven door singer-songwriter Jan Henk de Groot, voorheen bekend van de Groningse band Henkus. De Groot ontving lovende recensies voor het soloalbum Riff (2012), een persoonlijk plaat over het eerste levensjaar van zijn zieke zoon. Nu richt hij zich vooral op Groningstalig repertoire met het album Weerom (2013) en is te zien in vele regionale theaters en podia. Ook is hij docent songwriting op de School van de Kunsten (Noorderpoort College). Tijdens de workshop richt hij zich op singer-songwriting skills, zoals het bespreken van tekst en melodie.
Generaties bezingen verzet en vrijheid
De voorstelling die volgt uit de audities en workshops is Talent voor Vrijheid = Vrijheid voor Talent; een programma over vrijheid, moed en verzet. “Het thema vrijheid raakt iedereen; is van alle leeftijden en alle culturen. Daarom maakt Music Generations een muziekproductie met een diverse mix aan mensen”, vertelt Conny Groot. “Deze mensen leren elkaar kennen door het delen van muziek die een verhaal vertelt, muziek die hen raakt of waar ze trots op zijn. Met deze voorstelling vieren we in dat Nederland 70 jaar samen de vrijheid bezingt. Dat verzet en moed gerespecteerd worden door zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ Nederlanders.”
Verder werkt Music Generations nauw samen met het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen. Diens lectoraat, Lifelong Learning in Music, doet onderzoek naar de veranderende beroepspraktijk van (aankomende) musici en de manier waarop zij nieuw werk kunnen genereren en inspelen op nieuwe doelgroepen; Music Generstions is daarvan een geslaagd voorbeeld. Conservatoriumstudenten gaan meewerken in het project en het conservatorium stelt ruimten beschikbaar.
Data van overige audities en workshops/masterclasses:
11 & 12 April, locatie & tijd n.b.t.m.
10 & 11 mei, tijd: n.b.t.m., Prins Claus Conservatorium
21 juni concertdag, tijden n.b.t.m., Prins Claus Conservatorium
Deelname is gratis. Meer info over de audities en opgave van deelname: www.musicgenerations.nl