Wonen

120 tijdelijke slaapplekken voor buitenlandse studenten

Voor internationale studenten die het niet is gelukt om een kamer te vinden, komen er dit jaar 120 tijdelijke opvangplekken. Het gaat om een plek in de Plutoflat.


Leestijd: 1 minuut

Aan het eind van de zomer komen elk jaar weer veel internationale studenten naar Groningen om te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen of de Rijksuniversiteit Groningen. Juist bij de start van het studiejaar is sprake van een piekperiode. Nieuwe internationale studenten komen aan, terwijl afgestudeerde studenten vaak nog niet uit hun kamers vertrokken zijn.

Voor deze groep studenten zijn er nu dus 120 tijdelijke slaapplekken gerealiseerd in de Plutoflat. Het gaat om 8 eenpersoonskamers en 56 kamers voor twee personen. De kamers zijn voor internationale studenten en te boeken via de website athomeingroningen.com vanaf 17 juli voor de periode van 11 augustus tot en met 16 oktober.

Ook kunnen internationals nog een slaapplek regelen via Hospi Housing. Hospi Housing staat huiseigenaren toe tijdelijk een onzelfstandige kamer in huis te verhuren. De verwachting is dat 60 studenten op deze manier onderdak vinden.

Gezamenlijke boodschap

Vanwege de knellende woningmarkt in Groningen communiceren de hoger onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en de gemeente de volgende boodschap naar internationale studenten: ‘Zorg dat je vóór 1 augustus een kamer hebt gevonden als je in Groningen gaat studeren. Besluit je toch om zonder kamer naar Groningen te komen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk voor langere tijd aangewezen op hotels of hostels, mocht daar nog plaats zijn. Dit zorgt voor hoge kosten, ongemak en onrust voor jezelf. Heb je na 1 augustus nog geen kamer? Dan adviseren we je om niet naar Groningen te komen.’