Wonen

12e-eeuwse Mariakerk in Oosterwijtwerd: interieur in ere hersteld

Het bijzondere historische interieur van de 12e-eeuwse Mariakerk in Oosterwijtwerd is in slechte staat en heeft een grondige restauratie nodig. De provincie Groningen heeft een subsidie toegezegd van twee ton om het interieur weer in goede staat te brengen.


Leestijd: 2 minuten

12e-eeuwse Mariakerk in Oosterwijtwerd: interieur in ere hersteld
12e-eeuwse Mariakerk in Oosterwijtwerd: interieur in ere hersteld

Hiermee is deze broodnodige restauratie een stuk dichterbij gekomen. De buitenkant van de kerk is in 1992 gerestaureerd maar het interieur is bij deze restauratie niet aangepakt. De onderhoudsstaat van het interieur is nu in een dergelijk slechte staat dat een grondige restauratie noodzakelijk is geworden om het te behouden voor de toekomst.

Holstein Restauratie Architecten heeft inmiddels een restauratieplan opgesteld voor de restauratie van het interieur. Uitgangspunt voor de restauratie is dat er zo terughoudend mogelijk gerestaureerd wordt, zodat het originele materiaal en de sfeer in de kerk zo min mogelijk aangetast worden. Volgens planning starten de werkzaamheden in het voorjaar van 2014.

Tegelijkertijd met de restauratie van het interieur zal ook de schade die is ontstaan door aardbevingen, worden hersteld. Vooral in het metselwerk van de kerk zijn diverse scheuren ontstaan. Het herstel van deze schade zal door de NAM gefinancierd worden.

De kerk van Oosterwijtwerd wordt veelvuldig gebruikt voor allerlei activiteiten. De actieve plaatselijke commissie organiseert regelmatig concerten en andere culturele activiteiten. De kerk is ook (bijna) dagelijks geopend voor passanten. Wanneer de kerk gerestaureerd is, zullen zij nog meer en beter gebruik van de kerk kunnen maken.

De Mariakerk van Oosterwijtwerd behoort tot de oudste romaanse kerken uit de provincie Groningen. Het is een eenvoudige zaalkerk met een inspringende halfronde apsis, als geheel daterend uit de tweede helft van de 12e eeuw. In de kerk bevindt zich het bijzondere en goed bewaard interieur. In het schip staat de kansel uit 1666 centraal: de kuip heeft versierde boogpanelen met getordeerde zuilen op de hoeken, met daarboven het klankbord. De dooptuin is nog grotendeels aanwezig. Het bankenplan komt grotendeels uit de 19e eeuw; enkele fragmenten van de gesneden banken komen uit de 17e eeuw. In het koor, wat wordt afgescheiden door een 19e eeuws koorhek, bevindt zich een opvallende zandstenen epitaaf en drie rouwborden.