De kerken Noordbroek, Zuidbroek en Nieuw-Scheemda, de Historische Kring Menterwolde en het Museumhuis Groningen hebben de handen ineen geslagen om in samenwerking een deel van de bijzondere historie van het Oldambt te belichten. Alle drie de kerken liggen in de schoot van het Dollardgebied: een gebied met een geschiedenis van veen, klei, overvloed en overstromingen.
De nederzettingen Noord- en Zuidbroek zijn in de 13e eeuw verplaatst van het veen naar de hoge zandruggen vanwege het opdringende water. Er was rond 1300 voldoende geld om op een paar kilometer afstand van elkaar twee enorme kerken te bouwen. Deze bleven stevig op hun zandrug staan, ook toen door de Cosmas- en Damianusvloed in 1509 veel dorpen ‘verdronken’ en Noord- en Zuidbroek aan de Dollard kwamen te liggen. Langzamerhand werd het land weer ingepolderd en in 1661 kon in Nieuw-Scheemda de eerste kerk in het nieuw ingepolderde land worden gebruikt.
Deze geschiedenis is nog te lezen in het landschap en te ervaren in deze prachtige kerken.
In de drie kerken worden aspecten van dit verhaal verteld. Bezoekers kunnen van de presentaties genieten en daarna wandelend, fietsend of met de auto in het landschap deze geschiedenis terug proberen te vinden. Door deze samenwerking wordt het mogelijk om een deel van de rijke geschiedenis van het Oldambt te beleven.
Het Museumhuis Groningen wil door middel van samenhangende, sterke en duurzame presentaties de geschiedenis van de provincie Groningen voor het voetlicht brengen. Als erfgoedinstellingen, bewoners en bedrijven in Groningen nauw met elkaar samenwerken is het effect van een gemeenschappelijke aanpak om een groter publiek te bereiken groter dan wanneer erfgoedinstellingen dikwijls afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Zo wordt Groningen meer als een geheel ervaren, waarvoor men graag naar het gebied wil komen om daar een paar dagen te verblijven.