Museum aan de A
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt het Museum aan de A; een nieuw en vernieuwend museum dat samen met de andere musea in provincie en Stad het verhaal van Groningen vertelt. Naar verwachting is het ontwerp eind 2022 definitief waarna de verbouwing kan beginnen. Vanaf 2024 zal dan het deels middeleeuws museumcomplex zijn omgevormd tot splinternieuw museum over de rijke Groninger geschiedenis. Vaste samenwerkingspartners zijn de Groninger Archieven, het Groninger Museum en onderwijsinstelling Noorderpoort.
Enthousiasme bij Museum aan de A en gemeente Groningen
Rob Schuur, voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum aan de A, ziet uit naar de samenwerking: “De huidige museumpanden voldoen niet meer aan de behoeften van de tentoonstellingsbezoekers, gezinnen, scholieren en toeristen. Daarom ben ik blij dat de deels middeleeuwse panden voor iedereen op een aantrekkelijke en duurzame manier toegankelijk gemaakt worden.” Ook Wethouder Roeland van der Schaaf is enthousiast: “Het museum is gehuisvest in twee van de fraaiste en oudste panden in onze historische binnenstad. Het Canterhuis en het Gotisch huis zijn juweeltjes waar we trots op zijn. Maar ook het Museum aan de A wil en moet met de tijd meegaan. Er ligt een opdracht om te verduurzamen en een museum te worden voor en door Groningers. Het bureau dat hiermee aan de slag gaat krijgt een mooie uitdaging om deze gebouwen met zo’n rijke geschiedenis weer een nieuwe toekomst te geven.”
vector-i en abtWassenaar
Het Groningse vector-i vormt samen met i29 uit Amsterdam en Zwartwoud uit Groningen één team van ontwerpers, architecten en interieurarchitecten. In wisselende combinaties werkten zij eerder succesvol samen aan het interieur voor Gasunie in Groningen, het poortgebouw de Koekamp in Den Haag en Nationaal Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.
Ingenieursbureau abtWassenaar uit Haren verzorgt het integraal advies (constructie, bouwfysica en installatie).
Beoordelingscommissie
De commissie met experts op het gebied van stedenbouw, restauratie, renovatie en museale omgevingen bestond uit Alfred Kazemier, directeur Ruimtelijk beleid en ontwerp Stadsontwikkeling en Jaco Kalfsbeek, gebiedsstedenbouwer Binnenstad van gemeente Groningen, Aale Dijkstra, directeur Groninger Monumentenfonds en medewerkers van het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A. Experts van draaijer+partners begeleidden de commissie bij de beoordeling. Het bureau is eerder dit jaar geselecteerd voor het project- en bouwmanagement voor de realisatie van Museum aan de A.