Wonen

B en W Hogeland steken met brief ondernemers en inwoners hart onder de riem

Het college van B en W van de gemeente Het Hogeland heeft een eigen manier gevonden om in contact te blijven met de bevolking en de ondernemers. Burgemeester en wethouders schrijven de bevolking wekelijks een brief. Deze week richt het college zich in een brief met name tot ondernemers, onder wie er velen zijn in de zwaar getroffen toeristische sector.


Leestijd: 2 minuten

B en W Hogeland steken met brief ondernemers en inwoners hart onder de riem
B en W Hogeland steken met brief ondernemers en inwoners hart onder de riem

“Coronacrisis of niet: Het Hogeland blijft een uniek gebied. Waar geschiedenis en eigentijds comfort voor bezoekers elkaar hebben gevonden. Die geschiedenis kenmerkt zich vooral door de strijd van de mens tegen het water. En dat is vrijwel overal te lezen. Dat maakt Het Hogeland zo boeiend; zo rijk. Ondernemers zijn er de afgelopen jaren steeds meer op ingesprongen. Met kanoverhuur. Met kampeermogelijkheden. Met galeries en musea. Met teveel om op te noemen.

Al die pioniers zorgen ervoor dat Het Hogeland leeft en bruist. Dat we toeristen hier met open armen kunnen ontvangen. En dat zijn er steeds meer. Wethouder Harmannus Blok van toerisme en recreatie vindt dat de ondernemers in die sector Het Hogeland ‘op een geweldige manier geur, kleur en smaak geven’.

Het paasweekend. Normaal gesproken het moment waarop ondernemers in de toeristische sector écht uit de startblokken komen. Het begin van het nieuwe seizoen. Dé periode waarin brood en beleg bij elkaar worden verdiend. Maar Pasen 2020 was er een als nooit tevoren. Vaste campinggasten bleven thuis. Terrassen bleven leeg. Musea en galeries bleven gesloten. De kano’s werkeloos op het droge.

Er vallen zware klappen in de sector. Ondernemers zien hun levenswerk verschrompelen. Werknemers raken in onzekerheid. Of zitten al thuis. Mensen die verslingerd zijn aan Het Hogeland en nieuwkomers die dat vast en zeker gaan worden, blijven thuis.

Wij staan ook die ondernemers graag bij. Ook zij kunnen een beroep doen op de regelingen die het Rijk en ook wij hebben opgetuigd. Maak er vooral gebruik van! En laten we samen hopen dat deze bizarre tijd snel achter ons ligt. Zodat de draad weer kan worden opgepakt en het leven en die bruis weer terugkeren. En mensen uit binnen- en buitenland weer zorgeloos kunnen genieten van de gastvrijheid van onze toeristische ondernemers, de variëteit die ze bieden en de kennis en kunde waarmee ze hun gasten wegwijs maken in de streek die Ede Staal zo beeldend en treffend bezong.

En om hem tot besluit aan te halen: ‘Het het nog nooit, nog nooit zo donker west, of ‘t wer altied wel weer licht’!”

Henk Jan Bolding, burgemeester

Kristel Rutgers, wethouder

Mariette de Visser, wethouder

Eltjo Dijkhuis, wethouder

Harmannus Blok, wethouder

Paul van Vilsteren, gemeentesecretaris

(Foto boven: Menkemaborg in Uithuizen, een van de toeristische trekpleisters. Foto: cda.nl)