Wonen

Baflo wil meer aandacht voor één van Groningens beroemdste geleerden: Rudolf Agricola

Eén van de meest invloedrijke Nederlandse denkers uit de middeleeuwen, die invloed had op Erasmus, werd in het Groningse Baflo geboren: Rudolf Agricola. Hoewel deze in 1443 geboren denker, die ook de stad Groningen zou vertegenwoordigen aan het hof van de Keizer, nog steeds wereldberoemd is, is hij in zijn eigen dorp bijna vergeten. Er is nu een stichting opgericht die daar verandering in wil brengen, en één van de grootste zonen van Baflo wil eren. Tegelijkertijd wil die stichting de Laurentiuskerk meer leven in blazen.


Leestijd: 1 minuut

Baflo wil meer aandacht voor één van Groningens beroemdste geleerden: Rudolf Agricola
Baflo wil meer aandacht voor één van Groningens beroemdste geleerden: Rudolf Agricola

Zondagmiddag 16 oktober was de feestelijke en informatieve startbijeenkomst van Baflo’s nieuwste stichting: de Agricola Laurentius Stichting. In een gevulde kerk werden de aandachtspunten van de stichting: de monumentale Laurentiuskerk en de in Baflo geboren Rudolf Agricola, besproken.

Rudolf Agricola heette eigenlijk Roelof Huesman en werd in 1443 geboren in Baflo. Hij was een van de belangrijkste vroeg-humanistische geleerden van Noord-Nederland.

Hij beheerste als een van de eersten boven de Alpen het antieke Grieks. Hij kon schrijven in het Latijn, tekende, componeerde muziek voor fluit, speelde orgel, was geïnteresseerd in zang, kon goed boksen en was een goede redenaar. Ook ontwierp hij orgels, waaronder het orgel van de Martinikerk in Groningen, zo is over hem te lezen op een website van Visit.Groningen

Tijdens de bijeenkomst onthulde wethouder Eltjo Dijkhuis een kleine versie van een beeld van Rudolf Agricola (gemaakt door Jan Steen) dat ten westen van de kerk staat. Het werd ooit als voorbeeld voor het grotere werk gemaakt en heeft in het gemeentehuis van Baflo gestaan.

Nu is het kunstwerk terug in Baflo en zal het een prominente plek in de Laurentiuskerk krijgen, de kerk die Rudolf Agricola goed kende en vaak heeft bezocht.