Wonen

Bevrijdingsfestival loopt in de soep: 2500 blikken worden uitgedeeld

Het Bevrijdingsfestival Groningen gaat 2500 gratis blikken soep uitdelen onder de vrijheidsbrengers van De Tocht om Noord, op de Grote Markt in de stad, in Ten Boer en Haren, en via de Voedselbank.


Leestijd: 2 minuten

Bevrijdingsfestival loopt in de soep: 2500 blikken worden uitgedeeld
Bevrijdingsfestival loopt in de soep: 2500 blikken worden uitgedeeld

Het is de bedoeling dat de Vrijheidsmaaltijdsoep op 5 mei rond 18.00 uur wordt gegeven. De soep is een symbool voor vrede en voedselveiligheid. Samen eten is ook een mooi moment om het met elkaar over onze vrijheid te hebben. 

Eten is delen
De soep is ideaal om te delen met buren, familie of vrienden. Iedereen wordt uitgenodigd om tijdens de soep te praten over wat vrijheid betekent en wat er voor nodig is om die vrijheid te houden. Iedereen die mee-eet kan mooie, ontroerende, grappige eetmomenten delen door foto’s of voiceberichten te uploaden naar de livestream en uitzending van Bevrijdingsfestival Groningen, via www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl.

Gratis blikken in heel Groningen
Lopers van de Bevrijdingstocht brengen op 1, 2 en 3 mei samen met het bevrijdingsvuur blikken mee naar Groninger dorpen. Op 1 mei worden gratis blikken soep uitgedeeld bij de speciale marktkraam op de Grote Markt (vanaf 10 uur) in Groningen. Tot ze op zijn. Ook in Ten Boer en Haren worden er gratis blikken verspreid. Voor de afhaal- en uitgiftepunten gelden vanzelfsprekend de corona-veiligheidsmaatregelen: houd afstand, draag een mondmasker, en kom niet als je klachten hebt.

Bezorgen
Een beperkt aantal blikken wordt bezorgd. Iedereen die slecht ter been is of geen vervoer heeft kan een blik aanvragen via www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl/soep. De blikken worden op 3 mei bezorgd.

Gespreksversneller
Bij de soep hoort een speciaal hiervoor ontworpen toffe en unieke gespreksversneller (een placemat), met stellingen en vragen en gekke teksten over het thema vrijheid en de betekenis daarvan in onze maatschappij. De gespreksversneller is te downloaden en wordt bij elke blik soep meegeleverd.

Zelf maken
Het recept van de soep werd speciaal voor deze gelegenheid bedacht door tv kok Yvette van Boven, is vegetarisch en verrukkelijk en kan makkelijk door iedereen zelf worden gemaakt: https://www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl/kookmee.

Het eetmoment wordt op 5 mei om 18 uur gedeeld via de live-stream en uitzending van het LIVE Bevrijdingsfestival online. Het festival wordt ook grotendeels via OOG Radio uitgezonden. Alle gasten die tijdens het soepmoment aanwezig zijn bij het festival, eten vanzelfsprekend mee.