Wonen

Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd

Woningcorporatie Lefier in Groningen is bezog met het verduurzamen van studentenpanden.  Inmiddels zijn bijna 1300 van de ongeveer 3000 studentenkamers energiezuinig (energielabel A) of worden dat op korte termijn. Zo’n 1000 daarvan zijn ook nog eens geheel gasloos, zo meldt Lefier.


Leestijd: 1 minuut

Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd
Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd

Comfortabeler kamer met een lager energieverbruik

“In 2050 moet onze woningvoorraad CO2-neutraal zijn en liefst eerder”, vertelt Pieter Witzenburg, directeur vastgoed. “Daarbij vergeten we onze kamerhuurders niet. Daarom verduurzamen we naast appartementen en eengezinswoningen in hoog tempo veel studentenpanden. Een goed geïsoleerde, energiezuinige kamer is comfortabel om in te wonen én fijn voor de portemonnee, zeker met de hoge energieprijzen van nu.”

Volledig gasloos

Met de afronding van de werkzaamheden aan de Cornus is de verbouwing van de drie studentenflats in Selwerd (ca. 1000 kamers) voltooid. De flats werden vrijwel geheel gestript en vanaf het betonnen skelet opnieuw opgebouwd, met nieuwe, goed geïsoleerde gevels. De flats worden aangesloten op het warmtenet en daarmee gasloos.

Energielabel A

Aan de Grevingaheerd renoveerde Lefier vorig jaar 81 zelfstandige kamers. Dankzij isolerende beglazing, muur- en dakisolatie en zonnepanelen hebben deze nu energielabel A. Sinds vorige week is Lefier bezig om gevel- en vloerisolatie en zonnepanelen aan te brengen in een complex met 178 zelfstandige kamers aan de Goeman Borgesiuslaan. Ook in een pand met 39 zelfstandige kamers aan het Winschoterdiep zijn onlangs isolatiewerkzaamheden gestart. Als deze projecten klaar zijn, hebben in totaal ongeveer 300 zelfstandige kamers energielabel A.

Klaar voor de toekomst

Tegelijk met de verduurzaming krijgen de zelfstandige kamers een nieuwe keuken en badkamer. In de Selwerdflats werden de onzelfstandige kamers omgebouwd tot grotere, semi-zelfstandige kamers met eigen badkamer. Zo zijn de gerenoveerde panden ook in kwalitatief opzicht helemaal klaar voor de toekomst.