Wonen

Burgemeester Rehwinkel wil sterk stijgend schoolverzuim hard aanpakken

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen vindt dat er moet worden opgetreden tegen het zeer sterk stijgende schoolverzuim in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Het schoolverzuim in de stad Groningen is flink gestegen. Het aantal meldingen van verzuim van volledig leerplichtigen is vorig schooljaar met meer dan honderd tot 623 gestegen. Daarvóór was er nog sprake van een afname. Het aantal basisschoolleerlingen dat verzuimt, is in vier jaar meer dan verdubbeld: van 77 tot 174 in het afgelopen schooljaar.

Dat blijkt uit de jongste verzuimcijfers van de gemeente Groningen. Burgemeester Rehwinkel noemt de stijging verontrustend. “Daar moet tegenop worden getreden.” De gemeente verklaart de stijging deels vanwege beter melden van verzuim door de scholen. “Desondanks moeten we toch concluderen dat de stijging van deze omvang betekent dat verzuim ‘an sich’ wel degelijk toeneemt.” De gemeente wil samen met de scholen bekijken hoe schoolverzuim het best kan worden voorkomen.

Startkwalificatie

Als de leerlingen meetellen die nog geen startkwalificatie hebben, komt het totaal aantal leerlingen dat heeft verzuimd op 842 uit, een stijging van 76. Bij deze groep is het verzuim in één schooljaar wel afgenomen, van 265 tot 219 in 2010/2011. Verzuim komt in dertig procent van de gevallen door psychische problemen. Ook gedragsproblemen (19 procent), gebrek aan motivatie (17 procent) en gezinsproblemen (8 procent) komen voor. Bij 6 procent van het verzuim is sprake van ouders die hun kind bewust thuis houden.

Minimaal

Kinderen zijn leerplichtig van hun vijfde jaar tot aan het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden. Daarnaast bestaat er kwalificatieplicht voor jongeren onder achttien die nog geen startkwalificatie hebben, het onderwijsniveau dat als het minimale wordt gezien om kans te maken op de arbeidsmarkt