Wonen

CDA Groningen: aanpak drugsbeleid moet strenger

Het Groningse drugbeleid moet strenger. Dat stelt de Groningse gemeenteraadsfractie van het CDA. De partij maakt zich zorgen over het toenemende drugsgebruik en de drugscriminaliteit die daarmee gepaard gaat. Ze pleit daarom voor een vergunningsvoorwaarde voor festivals en voor een jaarlijks terugkerende campagne over de gevaren van drugs.


Leestijd: 1 minuut

De partij doet vandaag tijdens het voorjaarsdebat twee voorstellen. Zo wil de partij onder andere dat drugscontroles een voorwaarde moeten zijn voor vergunningen voor dance events. Organisatoren van festivals kunnen dan alleen een vergunning krijgen als er een gedegen plan is om het gebruik en bezit van drugs door bezoekers te voorkomen. Wanneer een organisator structureel tekort schiet, wordt er in de toekomst geen vergunning meer verleend. Onder andere in de gemeente Amsterdam werken ze volgens dit model. 

Daarnaast pleit de partij voor een jaarlijks terugkerende campagne over de gevaren van drugs en de handel ervan. Fractievoorzitter Jalt de Haan: “Uit onderzoek blijkt dat 3030 jongeren in Groningen een verhoogt risico lopen om later in de drugscriminaliteit te belanden. We zijn het aan de volgende generatie verplicht om dit probleem met alle mogelijke middelen aan te pakken.” 

Op initiatief van de partij wordt er dit jaar in de gemeente Groningen een rioolwateronderzoek gedaan, waaruit moet blijken hoeveel drugs er in de gemeente gebruikt wordt.