In de Middeleeuwen kwam de Martinikerk, mede dankzij een kluizenares die zich had laten inmetselen, in het bezit van een stukje bot uit de arm van Johannes de Doper. Er werd van gezegd dat het geluk bracht. En dat leek ook zo want de kerk werd een bedevaart plek die honderdduizenden mensen en daarmee geld naar de stad en de kerk brachten. Maar met de Beeldenstorm verdween het botje, samen met alle andere versieringen die de kerk rijk was geworden. Of toch niet?
In de film gaat de jonge Sara (11 jaar) gaat voor haar spreukbeurt samen met haar ouders naar de Martinikerk. Ze worden rondgeleid door een rare gids. Maar deze man zet haar op een spoor en door hem doet Sara een wonderbaarlijke ontdekking…
Over dit spannende verhaal gaat de film "De arm van Johannes de Doper" die jong en oud zelf kan gaan bekijken in de Martinikerk. De film is te zien als een videotour dwars door dit grootste en één van de oudste gebouwen die onze stad rijk is: van de gewelven tot aan de kelder. De film, gemaakt in opdracht van de kerk door Anne van Slageren van Andere Vertoningen, gaat niet alleen over de kerk, hij is er ook voor het grootste deel opgenomen. De route die de bezoekers door de kerk lopen zien ze dus terug in de film.
Door deze videotour hoopt de Martinikerk meer bezoekers naar de kerk te trekken. De extra inkomsten gebruikt de Martinikerk voor de instandhouding gebouw. Onderhoud en openstelling van een dergelijk historisch monument is een zeer kostbare taak. De Stichting Martinikerk wil graag dat publiek uit de stad en daarbuiten de kerk kan blijven bezichtigen en gebruiken. Met deze spannende videotour laat ze zien dat de kerk in deze tijd van bezuinigingen niet op slot moet, maar dat mensen haar geschiedenis moeten kunnen blijven beleven. Zou het stukje bot uit de arm van Johannes de Doper de Martinikerk dan toch nog ergens in de kerk zijn achtergebleven en nog steeds geluk brengen?
Vanaf 20 maart is de route van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur voor publiek toegankelijk. In juli en augustus ook op zondag en maandag. De kerk is niet toegankelijk voor toeristisch bezoek als de kerk verhuurd is. Het bezoeken van de Martinikerk kost € 2,50 voor dit bedrag kan men ook de bijzondere videotour beleven, die ongeveer 30 minuten duurt.
Wonen
Commissaris Max van den Berg bij opmerkelijke video in- en over Martinikerk Groningen
Donderdag 15 maart rolt de Martinikerk de rode loper uit. Want dan zal om 16:00 uur Max van de Berg, Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen de première opluisteren van de film “De Arm van Johannes de Doper”. Een film die de bezichtiging van de kerk tot een ware belevenis maakt en bezoekers letterlijk mee terug neemt in de tijd.
Leestijd: 2 minuten