De meeste bestanden, cijfers en voortgang van leerlingen worden tegenwoordig online vastgelegd, bijvoorbeeld in het platform Magister. Daardoor zijn er geen documenten kwijt die nu van belang zijn voor het onderwijs. Er wordt de afgelopen jaren steeds meer en zeker in tijden van afstandsonderwijs in the cloud gewerkt. Daarnaast beschikken de scholen ook over een digitaal archief met gezamenlijke bestanden. Dit digitale archief is vanwege het computervirus onherstelbaar beschadigd.
Het archief beslaat informatie van enkele jaren zoals correspondentie, roosters en leerlingendossiers. Omdat de bestanden in het archief niet meer geopend kunnen worden, is het erg lastig te bepalen wat er precies in het archief staat. Het is niet vastgesteld dat er informatie uit het digitale archief is gehaald.
Dit kan echter niet worden uitgesloten. Daarom is er vanuit Openbaar Onderwijs Groningen melding gemaakt van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tegen de cyberaanval is ook aangifte gedaan bij de politie.
Theo Douma: “Dat er ondanks de gedegen beveiliging op deze manier een digitale inbraak is geforceerd vinden we erg kwalijk. Deze overmacht druist regelrecht in tegen de zorgvuldigheid waarmee we werken en ook voor in willen staan richting onze leerlingen en hun ouders”.
Binnen Openbaar Onderwijs Groningen werkt de afdeling ICT nauw samen met de functionaris gegevensbescherming én wordt aanvullend een extern expertisebureau ingeschakeld om gezamenlijk de beveiliging van de servers extra veilig te stellen.
Ouders ontvingen vandaag een brief over de gebeurtenis. Het online onderwijs op de scholen en de schoolexamens gaan onverminderd door.
——
Foto boven: Montessori Lyceum Groningen