Het College heeft de ambitie uitgesproken om in 2015 4500 woningen te realiseren voor jongeren, maar heeft inmiddels moeten toegeven dat dit streven slechts een ‘stip aan de horizon is’. Ook zou het kamerverhuurbeleid maar weinig uit te staan hebben met de geplande nieuwbouw. De raad moest zich volgens het College niet ‘blindstaren op aantallen’.
De fractie van D66 maakt zich grote zorgen over deze uitspraken en ontwikkelingen. Voor de stad Groningen is het van levensbelang om de jongerenhuisvesting op peil te krijgen en te houden, aangezien er alleen al meer dan 30.000 studenten in de stad wonen.
Dikke onvoldoende
Het niet realiseren van het aantal eenheden zal niet alleen meer druk op wijken leggen, het zal ook jongeren ertoe dwingen slechte huisvesting te moeten accepteren. Dit laatste zou ten koste gaan van het imago van Groningen als studentenstad en de ambitie om City of Talent te zijn en te worden ondergraven.
Stadjers en studenten zijn kortom gebaat bij een daadkrachtig College, dat zijn eerder gestelde ambities niet naar beneden bijstelt. D66-gemeenteraadslid Paul de Rook: “Als het dossier jongerenhuisvesting niet de continue en intensieve aandacht van dit college krijgt dan scoort zij op het gebied van volkshuisvesting wat mijn fractie betreft een dikke onvoldoende.”
Prioriteit en inzicht
D66 diende daarom een motie in, die het College verzocht jongerenhuisvesting weer bovenaan de agenda te zetten. Daarnaast werd het College verzocht zo snel mogelijk inzicht te geven in de stand van zaken van het project Bouw Jong. De motie werd door de gemeenteraad aangenomen.
D66 zal de ontwikkelingen rond de jongerenhuisvesting scherp in de gaten blijven houden en hoopt met de motie de oorspronkelijke ambities van het College weer op de rails te zetten.