Wonen

Dé interieurtrends voor je woonkamer voor 2020

Een nieuw jaar, een nieuwe woonkamer. Moet je echt ieder jaar de woning van de zolder tot aan de kelder opnieuw stylen? Nee hoor, zoals je zult ontdekken kun je ook met subtiele accenten veel verschil maken. Wanneer je écht het complete interieur wilt updaten zul je hier ook volop inspiratie vinden. Hier zijn de 6 voornaamste interieur trends voor 2020!


Leestijd: 3 minuten

Dé interieurtrends voor je woonkamer voor 2020
Dé interieurtrends voor je woonkamer voor 2020

1. Warme kleuren

Dit is een flinke ommezwaai van koel, pastel en kleuren met weinig verzadiging. We gaan in 2020 voor warm, vol en krachtig wat betreft het kleurgebruik. Kijk voor inspiratie zeker naar Latijns-Amerikaanse landen en Zuidelijk Azië. In warme landen worden vaak warme kleuren gebruikt, vooral ook door elkaar. Dit geeft de woonkamer een welkom karakter, je voelt je door al die kleurenpracht direct warm van binnen. Zelf wanneer het buiten ijskoud is! Het palet is heel divers, van oranje en rood naar paars en indigo blauw.

2. Structuren

Ook hierbij kun je weer inspiratie opdoen uit culturen in warme landen, met structuur kleed je iedere woonkamer prachtig aan. Denk aan natuurlijke structuren zoals houtnerf, marmer of verweerde materialen. Dit kunnen prints zijn, je kunt met verf en kwasten zelf mooie structuren creëren, of kies voor rustieke meubelen uit eerlijke materialen. Naast structuur geldt dit ook voor textuur, denk een een 3D reliëf zoals bij sommige houtsoorten mooi naar voren komt. Het voordeel van een voelbare textuur is de invloed van licht. Bij een verplaatsing van licht, zowel natuurlijk of met kunstlicht, zal de structuur optisch veranderen. En dat brengt dynamiek in het interieur.

3. Imperfectie

De vorige twee interieur trends voor 2020 duiden ook op een zekere imperfectie. Wabi Sabi is géén pittige groene smaakmaker voor Sushi, het is wel een stijl die ook uit Japan komt. Als tegenhanger van Feng Shui, waarbij alles in balans moet zijn, gaat het bij Wabi Sabi juist over het omarmen van imperfecties. Niet alles hoeft perfect en strak te zijn, het zijn juist de zaken die nét niet helemaal perfect zijn die karakter geven aan een interieur. Dit is een trend die ook zeker zal aanspreken bij liefhebbers van vintage of urban jungle design, ditmaal met een Japans tintje. Voor de sloddervossen; dit is geen vrijbrief om met Hoisin saus te knoeien!

4. Personal touch

We leven in het Instagram tijdperk, de wereld van social media heeft ons uitgedaagd om onze unieke persoonlijkheid te laten zien aan de hele wereld. Hoewel je kunt twisten over de authenticiteit van veel Influencers, zetten ze wel unieke karakters met een eigen visuele stijl neer. Breng ook een personal touch in jouw woonkamer, laat het interieur iets van jouw persoonlijkheid uitstralen. Dit wordt alleen maar interessanter met meer gezinsleden, laat iedereen participeren in het personaliseren van de woonkamer. Dat zal niet altijd even goed bij elkaar passen, maar dat hoeft ook helemaal niet en ligt perfect in lijn met een ‘imperfect’ design.

5. Smart living

Slim wonen is comfortabel wonen en ook stijlvol wonen. Zo is licht een interieur element waar nog steeds vaak onvoldoende over wordt nagedacht. Hang slimme lampen op zoals de Philips Hue serie, met dim functionaliteit en mogelijk ook met andere kleuren. Zo kun je voorkeuze programma’s instellen. Kies voor raamdecoratie met elektrische gordijnrails zoals de Powered Blinds van Somfy, zo creëer je direct een unieke sfeer in huis. Met spraak assistentie van Siri, Alexa of Google kun je apparaten bedienen zonder een knop aan te raken. Daarbij kun je apparaten draadloos met elkaar laten communiceren, wat ons betreft vallen kabels door de woonkamer niet echt onder ‘imperfecties’.

6. Natuurlijk

Duurzaam, milieuvriendelijk is natuurlijk … natuurlijk! Kies bij meubels van hout voor duurzame bosbouw door te letten op het FSC of ander keurmerk. Met recycled producten haal je niet alleen duurzame maar ook ‘doorleefde’ decoraties in huis. Van bamboe, kokos en hennepvezels worden prachtige producten gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen die hernieuwbaar zijn. Ook planten zijn weer welkom in de woonkamer. De brengen niet alleen een natuurlijk karakter naar iedere ruimte, ze zuiveren ook de lucht en zorgen voor een heerlijk frisse geur.

Wat wordt jouw interieur in 2020?

Je mag natuurlijk uit bovenstaande trends jouw favoriet kiezen en die integreren in de woonkamer. Maar het is je vast opgevallen dat alle trends voor 2020 elkaar overlappen en/of aanvullen. Alles duidt op persoonlijk, warm, comfortabel en in balans met de natuur. Deze persoonlijke factoren wijzen erop dat je het interieur aanpast op de personen die er wonen, in plaats van dat de bewoners zich in een keurslijf moeten passen. Individualiteit in combinatie met een welkom gevoel, dat is een stijl waar je ook na 2020 van zult genieten.