Wonen

De voordelen van de verhuur-hypotheek

Als je een huis wilt kopen om dit later te verhuren, dan is het mogelijk om hier gedeeltelijk een hypotheek voor af te sluiten. Kopen om te verhuren wordt steeds populairder, waar geldverstrekkers gebruik van maken door middel van de zogenoemde verhuur-hypotheek. Dit maaktbeleggenen investeren in vastgoed toegankelijker, al ligt dehypotheekrentewat hoger.


Leestijd: 2 minuten

De voordelen van de verhuur-hypotheek
De voordelen van de verhuur-hypotheek

De verhuur-hypotheek kun je gebruiken door een gebouw gedeeltelijk te financieren, waarbij je het onderpand mag verhuren. Dit is bij een normale hypotheek niet mogelijk. Bij zes geldverstrekkers wordt inmiddels zo een verhuur-hypotheek aangeboden, zodat jij gemakkelijker een beleggingspand kan aanschaffen. Een verhuur-hypotheek gaat van 70 tot 80 procent van de aankoopprijs van het pand. Het is dus niet mogelijk om het volledig te betalen door de hypotheek. Als je een overwaarde hebt op jouw huidige woning dan kun je dit gebruiken voor de financiering.

De verhuur-hypotheek is overigens wel duurder dan een standaard hypotheek. Dit is het gevolg van banken die een opslag op de hypotheekrente rekenen. Dit zorgt ervoor dat het interessant kan zijn om een hogere hypotheek op jouw huis te nemen in combinatie met een verhuur-hypotheek. De maandlast van deze hypotheek wordt berekend op basis van jouw salaris, waarbij ook het huurcontract zal worden meegenomen. De geldverstrekker kan eisen stellen aan de verhuur-hypotheek, maar ook aan het pand. Onderdeel hiervan kan zijn alleen verhuur in bepaalde steden of het uitsluiten van verhuur van kamer of vakantiewoningen.

De verhuur-hypotheek kan dus gebruikt worden als je een huis of pand koopt om te verhuren. Dit is dan ook de heil van deze vorm van hypotheek. Hierbij zul je sowieso een behoorlijk gedeelte zelf moeten betalen. Desondanks kan een verhuur-hypotheek alsnog zeer handig zijn, aangezien je het tweede huis niet helemaal zelf hoeft te betalen. Een groot gedeelte van de aankoopprijs zal dus worden gefinancierd door de hypotheek, waarbij jij de rest zelf zult moeten betalen. Dit zal waarschijnlijk rond de 30 procent zijn. Het grote nut van de verhuur-hypotheek is dan ook het toegankelijker maken van het beleggen op panden. Bij een gewone hypotheek kan je helemaal niet het pand verhuren aan anderen en zonder hypotheek is het in principe onmogelijk om nog een huis of gebouw te kopen. Hierdoor is de verhuur-hypotheek zo geliefd, aangezien het normale mensen in staat stelt om gebouwen te verhuren.