Wonen

Dit moet je weten over het interieurfilter

Tegenwoordig is een interieurfilter een reserveonderdeel die je standaard meeneemt in de auto. Een cabinefilter, zoals dit component ook wel genoemd wordt, zorgt ervoor dat de lucht schoon gemaakt wordt voordat het in de wagen komt. Het moet dus stof en schadelijke stoffen tegenhouden. Hierdoor zul jij als passagier schone lucht ademen, wat natuurlijk fijn is. Ook hoef je niet bang te zijn dat je de hygiënische regels overtreedt. Ze verschillen op basis van de constructie, maar ook qua filtertechnologie kunnen de exemplaren anders zijn. Weet je niet welk filter jij nodig hebt? De fabrikant van je auto heeft dit hoe dan ook ergens aangegeven, waar je trouwens wel rekening moet houden met het bouwjaar van je wagen.


Leestijd: 3 minuten

Dit moet je weten over het interieurfilter
Dit moet je weten over het interieurfilter

Het interieurfilter zal na verloop van tijd slijten, net zoals veel andere onderdelen van je auto. Het resultaat hiervan is dat het cabinefilter niet meer efficiënt is. Het wordt dan ook geadviseerd om het filter regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Je wilt immers niet dat het gaan haperen. Het vervangen van het interieurfilter kun je gelukkig helemaal zelf doen, een garage of monteur hoef je hiervoor dus niet in te schakelen. In het onderhoudsboekje van je auto kun je namelijk lezen waar het filter zich bevindt, maar ook hoe je het moet vervangen. Bij de meeste voertuigen is het interieurfilter geplaatst aan de bestuurderskant in het lage deel. Nadat je het oude exemplaar hebt verwijderd, kun je de nieuwe dus direct plaatsen. Het is natuurlijk wel ontzettend belangrijk dat je het juiste filter hebt gekocht. Veel autofabrikanten zijn van cabinefilter veranderd in de automodellenreeks, dus je moet hier echt even goed onderzoek naar doen.

Aan het cabinefilter kun je meestal wel zien dat het toe is aan vervanging. Het onderdeel is dan namelijk vervuild, terwijl het filter oppervlak ook beschadigd is. Daarnaast heeft desorptie plaatsgevonden. Dit is het verlies van kool door de filter eigenschappen. Er zijn nog meer tekenen waaraan je kunt merken dat het filter vervangen moet worden. Zo zal er dan een onaangename geur hangen in de auto, terwijl de airco ook niet meer goed werkt. In de winter zal het in je vierwieler bovendien niet warm genoeg worden. Ook zul je condensatie krijgen op de ramen en zal de luchtstroom tijdens het gebruik van de ventilator op de hoogste stand alsnog erg zwak zijn.

Dat je deze symptomen merkt betekent niet direct dat je het interieurfilter moet vervangen. Het zou namelijk ook best kunnen dat het onderdeel niet goed geïnstalleerd is. Toch is een vervanging vaak wel nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als het cabinefilter te lang gebruikt is of als de oppervlakte van het component beïnvloed wordt door water of smerende middelen. Heeft het kool filter te veel chemicaliën opgenomen waardoor het geen andere stoffen meer kan opnemen? Ook dan zal het vervangen moeten worden, wat tevens nodig zal zijn als het filter beschadigd is doordat vuil in het systeem gekomen is. Het is hoe dan ook verstandig om het interieurfilter regelmatig te controleren, dit kun je gewoon visueel doen. Zie je bij zo’n inspectie breuken in het filter? Het zal dan zeker vervangen moeten worden.

Het cabinefilter kan eigenlijk niet gerepareerd worden, waardoor je over het algemeen dus direct over moet gaan in het vervangen van het onderdeel. Gelukkig zal dit normaal gesproken niet heel veel geld kosten, terwijl je het dus ook zelf kunt doen. Meestal moet je dit na ongeveer 10 duizend kilometers doen, maar als je op veel stoffige wegen rijdt dan heerft het filter vaak maar een levensduur van 5 duizend kilometer. Zonder enige speciale kennis kun je het filter zelf vervangen. Eerst moet je het deksel verwijderen, wat je doet door de schroefjes of klemmen los te maken. Verwijder vervolgens het onderdeel zodat je het kunt vervangen. Natuurlijk moet je het filter wel op de correcte manier installeren. Alsnog zul je hier geen garage voor in hoeven te schakelen.

Informatiebron website besteonderdelen.nl