De herinnering aan de vooroorlogse Gronings-Joodse gemeenschap vervaagt in hoog tempo. We zijn aangewezen op enkele overlevenden, hun nazaten en de uitingen van de vroegere Joodse aanwezigheid. Deze erfenis aan het vooroorlogse Joodse Groningen is te vinden op vaak onverwachte plekken. In Groningen, maar ook elders in Nederland en in Israel.
Het idee voor het project ontstond toen Beno Hofman in contact kwam met Sara Tromp-Frank en Ron van Hasselt en besloot op zoek te gaan naar meer vergelijkbare verhalen. Zo ontdekte hij de theatervoorstelling van Efrat Hadany over haar moeder Sophie Asscher en grootmoeder Clara Asscher-Pinkhof. De uitwerking van verhalen als over de Groningse zioniste Mirjam Gerzon worden naar alle waarschijnlijkheid nog gemaakt.
De documentaireserie kwam tot stand door de samenwerking van TOF Media en Beno Hofman. Zij zochten voor dit project de samenwerking met verschillende partijen uit Groningen. Zo maakt de eerste vertoning in ForumImages onderdeel uit van het project Sofia’s Wereld van het Groninger Forum en het Grand Theatre. Op basis van bekende stijlen uit de Joodse volksmuziek componeerde de Groningse muzikant Gijs van Veldhuizen filmmuziek, die is uitgevoerd door klezmerband Di Gojim.
De documentaireserie krijgt een hogere artistieke én educatieve waarde dankzij de samenwerking met Academie Minerva. Twee studenten hebben zich ingezet om onder andere de filmleader, DVD en de website van een eigen look en feel te voorzien. Tot slot vormt de serie de basis van een lespakket op maat dat Stichting TOF Media ontwikkelt in samenwerking met geschiedenisdocenten en twee scholen voor voortgezet onderwijs.
Deze scholen, het Praediniusgymnasium en het Werkmancollege, voeren de eerste lessen uit in een pilotproject. Daarna wordt het lesmateriaal beschikbaar gesteld aan alle scholen binnen het voortgezet onderwijs. Het lespakket voldoet aan de exameneisen voor het voortgezet onderwijs.